ساموئل لنگهورن کلمنت، هجونویس، طنزپرداز و نویسندهی امریکایی است که با نام مستعار مارک تواین شناخته میشود. ویلیام فاکنر، نویسندهی امریکایی، مارک تواین را پدر ادبیات امریکا نامیده است.
«ماجراهای هاکلبری فین» برجستهترین اثر او و نیز یکی از برجستهترین رمانهای امریکایی به شمار میرود که به خوبی شیوهی زندگی امریکایی را بازتاب میدهد. از دیگر آثار مشهور او باید از «ماجراهای توم سایر» نام برد.
او در سال ۱۸۳۵ در فلوریدا، شهر کوچکی در میسوری، ایالتی که برده داری در آن رواج داشت، زاده شد و در شهر بندری هانیبال در کنار رود می سی سی پی بزرگ شد. در ۱۱ سالگی پس از مرگ پدر، به کار در چاپخانه پرداخت. در ۱۶ سالگی برای روزنامهی برادرش حروف چینی میکرد و مقاله و مطالب فکاهی مینوشت. در ۱۸ سالگی زادگاهش را ترک کرد و همزمان با کار در چاپخانهها در چندین شهر، به شیوهی خود آموزی به تحصیل پرداخت.
پس از بازگشت به میسوری در ۲۲ سالگی تا آغاز جنگ داخلی امریکا ناخدا کشتی روی رود می سی سی پی بود. در سال ۱۸۷۰ با الیویا لنگدون که از خانوادهای ثروتمند و آزادی خواه بود، ازدواج کرد. ازدواج با الیویا به آشنایی او با مخالفان بردهداری و فعالان حقوق زنان و برابری اجتماعی انجامید. این آشنایی و سفرهایش به نقاط مختلف دنیا بینش او را گستردهتر کرد. مارک تواین پس از آغاز جنگ داخلی دوباره به نوشتن و روزنامهنگاری روی آورد. دستاورد این دوران، سفرنامههایی بود که تواین در آنها به انتقاد از جامعه امریکایی و اروپایی و کشورهای خاور میانه پرداخته بود.
این نویسنده، ورود به دنیای ادبیات کودکان را با هجو ادبیات کودکان آن دوران آغاز کرد و توانست ادبیات امریکا را دگرگون کند. از این دیدگاه میتوان مارک تواین را همتای لوئیس کارول دانست. تواین ادبیات کودکان امریکا را از بند آموزش رها کرد و از آن برای انتقاد از جامعه بهره گرفت. از آثار ماندگار او میتوان از «توم سایر»، «شاهزاده و گدا» و «ماجراهای هاکلبری فین» نام برد.
آثار او در زمان آفرینش شان به سبب طرح برابری انسانها، افراطی به شمار میرفتند و اکنون نیز به سبب استفاده از اصطلاحهای «کاکاسیاه» و نگرش نژادپرستانه نکوهش میشوند. رابرت اسکات کلنر، کارشناس برجستهی آثار مارک تواین، بر این باور است که آثار او نابرابری انسانها را تأیید نمیکند بلکه به نقد میکشد.
پس از مرگ مارک تواین در ۲۱ آوریل ۱۹۱۰، مدرسههای بسیاری به نام او نامگذاری شد. دو جایزه نیز به نام او پایه گذاری شده است. جایزهی «خوانندگان مارک تواین» جایزهای است که از سوی انجمن کتابخانههای آموزشگاهی میسوری در ایالت میسوری امریکا هر ساله به یک کتاب برای کودکان ٩ تا ١٢ اهدا میشود. داوران این جایزهی دانش آموزان ٩ تا ١٢ سال و همهی دانش آموزانی هستند که دست کم چهار کتاب از فهرست کتابهای نامزد شده را خوانده باشند. جایزهی دیگر جایزهای است برای طنزپردازان امریکایی که از سوی مرکز هنرهای نمایشی جان اف کندی هر سال برگزار میشود. شماری از خانههایی که مارک تواین در آنها زندگی کرده است به موزه تبدیل شدهاند.
بسیاری از آثار این نویسنده بزرگ به فارسی ترجمه شده است که میتوان به «تام سایر»، «ماجراهای هاکلبری فین»، «شاهزاده و گدا» اشاره کرد.