گفتگو با روشنا شریف‌نژاد

پیشنهاد می‌کنم بزرگترها قبل از به دنیا آمدن فرزندانشان برای آن‌ها کتاب بخوانند

«امیلی باچوالد» معتقد است کودکان در آغوش پدر و مادر کتابخوان می‌شوند! و این صحبت درستی است اگرچه هستند، آدم‌هایی که به نوعی دیگر و با عزمی آهنین با کتاب همراه و به آن علاقه‌مند شده‌اند. اما یکی از همان کودکانی که به قول باچوالد در آغوش پدر و مادرش کتابخوان شده، دختری است از «رام اردشیر» کهن، از بوشهر. نامش روشنا است و چندسالی هست که با چراغی از دانایی و معرفت با یار مهربان یعنی کتاب، به ستیز با دنیای تاریک جهل و نادانی برخاسته و آن را روشنی می‌بخشد. به همین بهانه گفتگوی کوتاهی با او انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید: 

خودت را برای ما معرفی کن

من «روشنا شریف‌نژاد» هستم. در سال ۱۳۸۷ به دنیا آمدم، ۱۱ سال دارم و در شهر بوشهر زندگی می‌کنم.

چه چیزی باعث شد به کتاب خواندن علاقه‌مند شوی ؟

مادرم از نوزادی برای من قصه و شعر می‌خواند. همین کار او، من را به کتاب‌خوانی علاقه‌مند کرد.

اولین کتابی که خودت به تنهایی توانستی بخوانی را یادت هست چه کتابی بود؟

بله. مجموعه کتاب‌های «حسنی» که تا قبل از آن همراه با مادرم در خانه به صورت نمایش اجرایش می‌کردیم. یادم هست زمانی که توانستم آن کتاب را خودم بخوانم حس خیلی خوبی داشتم. گرچه دیگر آن موقع کتاب را به قول معروف از بر بودم!

از میان کتاب‌هایی که تاکنون خواندی، چه کتاب یا کتاب‌هایی را بیشتر از همه دوست داشتی و روی تو تأثیر گذاشته است؟

تعدادشان زیاد است اما با این حال چندتا از آن‌ها را اسم می‌برم. کتاب‌های هستی، دوغدو، زیبا صدایم کن، خواهران تاریک، من نوکر بابا نیستم، هرکول خانم ۲۰ درصدی و مجموعه عمه گیلاس. این کتاب‌ها همگی از جمله کتاب‌های تألیفی بودند. از میان کتاب‌هایی که ترجمه شدند هم کتاب‌های مجموعه اسکارلت و آیوی، مجموعه هری پاتر، سرافینا و شنل سیاه، جنگی که نجاتم داد، مجموعه ۴ ستاره، زباله و دخترک کولی، را دوست داشتم.

کتاب‌هایی که می‌خواهی بخوانی را از چه طریقی انتخاب و تهیه می‌کنی؟ 

به این صورت که یک تعدادی از آن‌ها را مادرم تهیه می‌کند .یک تعدادی از کتاب‌ها را هم خودم انتخاب می‌کنم. من در انتخاب کتاب به ناشر، نویسنده و مترجم کتاب دقت می‌کنم و بعد بخشی از کتاب را می‌خوانم اگر جذبم کرد، کتاب را می‌خرم.

آیا به کتابخانه هم می‌روی؟ وضعیت کتابخانه‌ها در بوشهر چطور است؟

من همه کتاب‌هایم را از طریق کتاب‌فروشی‌ها تهیه می‌کنم و برای همین به کتابخانه نمی‌روم. اما در گذشته چند بار که از طرف مدرسه به کتابخانه رفتم متاسفانه وضعیت ایده‌آلی نداشتند.

کتاب‌ صوتی هم گوش می‌دهی؟ نظرت در موردش چیست؟ آیا اینجور کتاب‌ها را دوست داری؟ اگر جوابت مثبت است یکی از آن‌ها که بیشتر از همه دوست داشتی را معرفی کن.

بله. از شنیدن کتاب‌های صوتی وقتی که در سفر یا سوار ماشین هستم لذت می‌برم، ولی در کل ترجیح می‌دهم خود کتاب را بخوانم. یکی از کتاب‌های صوتی که تهیه کردم و از شنیدنش لذت بردم فایل صوتی کتاب «من خنگ‌ترین دختر رو زمینم» بود با صدای خانم الهه پرسون بود.

آیا خودت تا الان کتاب نوشتی؟

خیر هنوز کتاب ننوشتم، اما داستان‌نویسی انجام می‌دهم و حتی در مسابقات دانش‌آموزی که امسال در شهر خودمان برگزار شد، مقام دوم را کسب کردم.

آیا قصد نوشتن کتابی را داری؟ اگر ‌روزی نوشتن یک کتاب را آغاز کردی، روی چه موضوعی کار می‌کنی؟

اگه روزی کتابی بنویسم با توجه به علاقه‌ای که به حیوانات و طبیعت دارم در این زمینه خواهم نوشت. مثل کتاب آوای وحش نوشته جک لندن .

این‌طور که شنیده‌ام، کار قصه‌گویی هم انجام می‌دهی. قصه‌گویی را از چه زمانی شروع کردی؟

بله. از ۹ سالگی با آیتم معرفی کتاب و قصه‌گویی در برنامه بچه‌های آفتاب بوشهر.

از کجا متوجه شدی که توانایی این را داری که قصه‌ تعریف کنی؟

من ذره ذره با قصه‌گویی‌های شبانه مامانم به این حرفه علاقه‌مند شدم. بعد متوجه شدم که هم به آن علاقه دارم و هم استعدادش را دارم. این شد که وارد حرفه قصه‌گویی شدم.

زیباترین  قصه‌ای که تا حالا شنیدی چه قصه‌ای بوده است؟ فکر می‌کنی چه چیزی باعث شده که این قصه را زیباترین قصه بدانی؟

قصه «بره کوچولو هم آدم می‌خواهد». البته این کتابی برای گروه سنی الف و ب است، ولی آن‌قدر داستانش جذاب است که پیشنهاد می‌کنم والدین هم این کتاب را حتما تهیه کنند و بخوانند. این قصه زیباست چون نویسنده به  مخاطب کودک خودش می‌گوید که حیوانات هم مثل ما انسان‌ها از اسارت خوششان نمی‌آید.

به نظرت یک قصه‌گوی خوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  •  بتواند با مخاطبش به خوبی ارتباط برقرار کند
  • نگاهش را روی مخاطبانش پخش کند
  • جانِ کلام رو بخوبی اَدا کند
  • به قصه مسلط باشد.
  • بداند که برای چه گروه سنی می‌خواهد قصه‌گویی کند (مخاطب خودش را بشناسد)

گذشته از این‌ها صحنه‌سازی مناسب، استفاده خوب از میمیک، استفاده خوب از زبان بدن، استفاده صحیح از صدا و داشتنِ قوه تخیلی قوی از ویژگی‌های دیگری است که یک قصه‌گوی خوب باید داشته باشد.

با توجه به اینکه هم مروج کتاب هستی و هم قصه‌گو، برای تشویق بچه‌ها به کتاب و کتاب‌خوانی چه پیشنهادی داری؟

پیشنهاد می‌کنم بزرگترها از همان ابتدا یعنی حتی قبل از بدنیا آمدن فرزندشان برای آن‌ها کتاب بخوانند. این کار را مادرم تجربه کرده است.

در آخر برای ما بگو که در حال حاضر چه آرزویی داری؟

اگه بخواهم برای خودم آرزو کنم این است: دوست دارم خانه‌ای داشته باشم مملو از سگ و گربه!

و آرزویم برای مردم دنیا و سرزمینم : دوست دارم عمر کرونا زودتر سر بیاید و کره زمین و زندگی مردمانش به روال سابق برگردد.

این گفتگوی ما با روشنا شریف‌نژاد یکی از دختران خوب سرزمینمان ایران که برای ترویج کتاب و کتابخوانی تلاش می‌کند. اگر مایل بودید بهتر و بیشتر با او آشنا شوید به صفحه شخصی او در شبکه اجتماعی اینستاگرام به آدرس زیر مراجعه کنید:

https://instagram.com/roshana_sharifnezhad

 «الیزابت هاردویک» معتقد است بزرگترین هدیه برانگیختن شوقی برای خواندن است. هدف ما از گفتگو با بچه‌هایی چون روشنا هم همین است، اینکه بزرگترین هدیه را به شما بدهیم: شوقی برای خواندن. ما می‌خواهیم نور تازه‌ای را در دل همه بچه‌ها روشن کنیم و بگوییم که هر بچه‌ای می‌تواند در این مسیر قدم بگذارد و یادآوری کنیم به بزرگ‌ترها که اگر می‌خواهید فرزندتان کتابخوان شود باید از کودکی او را با کتاب همراه و برای مطالعه تشویق کنید. پس آی بزرگترها! اولین قدم را بردارید، همین امروز...

نویسنده
سمانه آقایی
Submitted by skyfa on