فعالیت پیشنهادی برای کتاب چی کار کردی با خودت!

در «چی کار کردی با خودت!» از همان ابتدا با یک تغییر ویژه نسبت به روال معمول ماجراهای‌ فیلی و فیگی روبه‌رو می‌شویم. این‌بار فیگی هم نمی‌داند موضوع چیست و قرار است هم‌راه ما مخاطب ماجرایی باشد که فیلی تعریف می‌کند. البته این به معنای کم‌‌رنگ بودن نقش فیگی در داستان نیست. شنونده همیشه نقشی اساسی در یک گفت‌وگو دارد. در این ماجرا هم آن‌قدر نقش شنونده بودن فیگی اهمیت دارد که انگار در شکسته شدن خرطوم فیلی بی‌تاثیر نبوده است!

1- گفت‌وگو کنید.

بعد از خواندن کتاب می‌توانید از نمونه سوالات زیر برای آغاز گفت‌وگو استفاده کنید:

  • فکر می‌کنید چرا فیلی تصمیم گرفت هیپو را روی خرطوم‌اش سوار کند؟
  • فکر می‌کنید چرا فیلی قبول کرد راینو را روی خرطومش سوار کند؟
  • به نظرتان فیلی از اینکه هیپو و راینو را روی خرطوم‌اش سوار کرد چه احساسی داشت؟
  • به نظرتان فیلی چه جاهایی از داستان حس خوبی داشت و چه جاهایی از داستان حس بدی را تجربه می‌کرد؟
  • نظرتان درباره‌ی کارهای که فیلی انجام داد چیست؟
  • کدام قسمت خاطره فیلی برای شما از همه عجیب‌تر بود؟ چرا؟  
  • به نظرتان کارهایی که فیلی انجام داد، جالب بودند؟ چرا؟
  • عجیب بودن با جالب بودن چه فرقی دارد؟
  • به نظرتان چرا فیلی عجله داشت تا ماجراهای جالب‌اش را برای فیگی تعریف کند؟
  • شما دوست دارید خاطرات جالب‌ات را بیشتر برای چه آدم‌هایی تعریف کنی؟ چرا؟
  • به نظرتان فیگی توانست به خوبی به حرف‌های فیلی گوش بدهد؟ چرا؟
  • از کجا می‌فهمید یک نفر دارد خوب به حرف‌های شما گوش می‌دهد؟
  • آیا شما می‌توانید دقیق به حرف‌های کسانی که می‌خواهند چیزی را برایت تعریف کنند گوش بدهید؟
  • فکر می‌کنید خوب گوش دادن چه نشانه‌هایی دارد؟

2- خاطره بازی کنید.

اعضای گروه نامشان را روی کاغذهایی بنویسند و در ظرفی بریزند. حالا یک نفر کاغذ‌ها را دو تا دو تا در بیاورد. نام‌هایی که با هم در آمده‌اند هم‌گروهی هستند. زمانی را مشخص کنید تا اعضای گروه کارشان را شروع کنند. مثلا 5 دقیقه. یکی از افراد گروه در این فرصت یک خاطره را انتخاب کرده و برای نفر دوم تعریف می‌کند. نفر دوم باید به دقت به خاطره گوش بدهد و اگر سوالی دارد بپرسد. در پایان زمان مشخص شده،  اعضایی که خاطره هم‌گروهی‌شان را شنیده‌اند مسئول بازگو کردن آن خاطره به زبان اول شخص برای گروه هستند. (طوری که انگار برای خودشان اتفاق افتاده است.) بعد از پایان شنیدن هر خاطره به روایت شنونده‌ی اول آن در گروه، صاحب خاطره به تغییراتی که در خاطره‌اش به وجود آمده اشاره می‌کند.

در این روند می‌توانید درباره شیوه‌های خوب گوش دادن و خوب بازگو کردن یک خاطره هم‌فکری کنید.

3- یک نقاشی سنگین بکشید!

تصویری از فیلی را وقتی در حال بلند کردن دوستانش هست پایین یک کاغذ A4 نقاشی کنید و یا تصویر مربوط به آن صفحه از کتاب را اسکن و چاپ کنید، بعد تصویر فیلی را جدا کرده و پایین کاغذ بچسبانید. روی کار برگ بعدی عبارت‌های زیر را با فاصله به صورت عمودی بنویسید: «خیلی سبک برای یک فیل:»، «سبک برای یک فیل:»، «معمولی برای یک فیل:»، «سنگین برای یک فیل:» و «خیلی سنگین برای یک فیل:»

بعد از آماده شدن کاربرگ‌ها ابتدا کاربرگ تهیه فهرست وزن‌ها را به گروه بدهید. عبارت‌ها را برای کودکان بخوانید و از آن‌ها بخواهید روبروی هر عبارت چند مثال از اشیا، حیوانات و هر چیزی که به ذهن‌شان می‌رسد بنویسند یا در اندازه کوچک نقاشی کنند.

(این فعالیت کمک می‌کند کودکان درباره مفهوم وزن، سبک بودن و سنگین بودن دقیق‌تر شوند. ممکن است در حین فعالیت سوال‌هایی درباره وزن چیزها از شما بپرسند و لازم باشد برای پیدا کردن وزن‌ها به طور گروهی پژوهش و هم‌فکری کنید.)
بعد از تمام شدن این مرحله کاربرگ فیلی را در گروه پخش کنید و بخواهی هر کدام چندتایی از از چیزهایی که در فهرستشان دارند را روی خرطوم فیلی نقاشی کنند. طوری که تقریبا هم‌وزن تصویر داخل کتاب بشود...

4- پژوهش کنید.

بعد از خواندن کتاب فرصت خوبی است تا درباره‌ی کرگدن‌، اسب‌آبی، فیل و خوک اطلاعاتی جمع‌آوری کنید. به خصوص درباره وزن آن‌ها در زمان تولد و سال‌های بعد، نوع و میزان خوراک روزانه‌شان، کارهای جالبی که انجام می‌دهند و چیزهایی که ممکن است بتوانند بلند کنند!

نویسنده:
پدیدآورندگان:
Submitted by skyfa on