دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی به مناسبت روز ملی ادبیات کودک و با همکاری مرکز بازدید هدفمند کودکان مجموعه سعد آباد جشن تیرگان برگزار نمود.
این برنامه با بلندخوانی بخشهایی از کتاب دو جلدی آرش کماندار اثر محمد هادی محمدی آغاز شد. در ابتدا کودکان به همراه مادران حاضر در برنامه تیرهای کاغذی ساختند و پرتاب کردند و سپس لیلا کفاش زاده کتاب آرش کماندار را بلند خوانی کرد.
در این کتاب زندگی آرش از دوران کودکی توصیف میشود و مخاطبین با فضای فرهنگی – اسطورهای تاریخ ایران آشنا میگردند. هدف از انتخاب این کتاب این بود که کودکان بدانند قهرمانی که در کتاب یشت ها از آن یاد شده که توانسته است با کمک ایزد باد تیری بیندازد که از شرق ایران به غرب ایران برود و مرزهای کشور را تعیین کند، کودکی همچون خود آنان داشته است. بیان این داستانها به شکلی که کودکان بتوانند با آنها هم ذات پنداری کنند به آنان کمک میکند تا خود را از قهرمان بودن دور ندانند و در آینده بتوانند برای کشور خودشان کاری مفید انجام دهند.
ابوریحان بیرونی در کتاب آثار الباقیه خود به این رویداد اشاره میکند و معتقد است که ایرانیان این روز را برای صلحی که بین ایران و توران رخ داد جشن میگرفتند. از دیگر رسمهایی که در این روز وجود داشته است بستن دستبند تیر و باد است که بافته شده از هفت نخ رنگی است. هنگام بستن این دستبند آرزویی نیت میشود و پس از نه روز یکی از نخهای دستبند بر باد سپرده میشود تا آرزوی شخص را برآورده سازد. پریسا شجاعی از دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه دستبندها را بر مبنای همین روایت ساخته بود و در بین حضار پخش کرد و به برخی از آیینهای تیرگان و علت نامگذاری آن اشاره کرد. حاضرین در جشن، دستبندهای تیر و باد بر دستانشان بستند و آرزو کردند.
از دیگر رسمها میتوان به فال کوزه اشاره کرد که در جشن تیرگان رایج بوده است. یکی از دختران حاضر در جمع ظرفی را در برابر همه حاظران گرداند و هر کس یک شیی کوچک در آن ظرف انداختند. سپس اشیا از درون ظرف یکی یکی بیرون آورده و برای هر کدام یک دوبیتی خوانده شد. هر کس برداشت شخصی خودش را از دوبیتی خواهد داشت.
حضور نمایشگاه جنبی عروسکهای بومی از سوی اروسکخانه ماه گنج و رو دوزی های سنتی از پری دوخت بخش دیگری از این برنامه بود.
به علت استقبال مخاطبان مرکز بازدید هدفمند کودکان سعد آباد در نظر دارد تا سلسله برنامههای قصه گویی در پیش رو داشته باشد.
گفتنی است ۱۸ تیرماه روز ملی ادبیات کودک به یاد و نام نویسنده محبوب کودکان در دهه ۳۰ و ۴۰ شمسی مهدی آذر یزدی نامگذاری شده است.