عباس جهانگیریان، نویسنده و پژوهشگر کودکان و نوجوانان، چهارم آبان سال ۱۳۳۳ در شهر قم به دنیا آمد. وی دانش آموخته رشته ادبیات نمایشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشکده هنر و معماری تهران است. در کنار ده خواهر و برادر که هرکدام داستان خود را دارندکودکی، نوجوانی و جوانی پرمخاطره و پرحادثهای را پشت سر میگذارد؛ در خانهای قدیمی، بزرگ و تودرتو، که در کودکی باور دارد توی زیرزمین خانه، پشت درِسردابها، آبانبار و آشپزخانه متروکه، جنها، عقربها و افعیها در کنار هم زندگی مسالمتآمیزی دارند. باغ، خانه دومش است. باغی در نزدیکی شهر، که او هم در کنار باغ و مزرعه پدری، برای خود زمین کوچکی دارد که در هر فصل، چیزی در آن میکارد. (شازده کدو، ترکه انار، خانه درختی).
عشقی میان او و دختر همسایه شکل میگیرد که از چشم همه پنهان است و هیچکس جز خدا متوجه این دوستی نمیشود. (ترکه انار، جنگ که تمام شد بیدارم کن). بیشهای بکر، نزدیک باغشان است که پر از خانهٔ شغال، روباه، جوجهتیغی، مار، لاک پشت، قورباغه و انواع پرنده است و تماشای زندگی این موجودات زیبا از خانه درختیاش در بیشه، اکنون با حسرت نداشتن دوربین و نگرفتن فیلم مستند، همراه است با آهی تنیده در خاطرات خوش آن دوران (سایه هیولا، ترکه انار، ....) به پیرها توجه خاص دارد و از تنهایی آنها رنج میبرد. (دفترچه مشکلگشا، هنگام که گریه میدهد ساز) نگران باغهای سرسبز اطراف شهر است که زمینخوارها به جانش افتادهاند و یکی پس از دیگری ویرانش میکنند. (در حاشیه کویر، میلاد).
وقتی تلاش گروهی ایران ستیز را میبیند که سعی در کمرنگ کردن تاریخ، محو فرهنگ و تمدن و هویت ایران و ایرانی رادارند، به سراغ تاریخ میرود تا گوهرهای پنهان تمدن ایرانی را از خاک فراموشی برآورد و به رخ بکشد. (فارابی، ابن مقفع، انوشیروان، اردشیربابکان، چهارمقاله نظامی عروضی، هفتپیکر، مهندسی آب در ایران، پسر نان و نمک (زندگی یعقوب لیث صفاری)، مدرسه فرشتگان، سرگذشت پزشکی در ایران و خواب آب....).
او در کنار تدریس داستاننویسی در دانشگاه شریعتی تهران، دانشگاه سوره تهران و اصفهان، دانشگاه علمی و کاربردی، دانشگاه آزاد هنر و معماری و پزشکی تهران، به کارهای اجرایی زیادی هم پرداخته است.
- عضویت در هیأت مدیره انجمن نویسندگان کودکان و نوجوانان، کانون نمایشنامه نویسان ایران، شورای کودک اداره کل هنرهای نمایشی
- عضو هیئت مؤسس بنیاد تئاتر کودک، انجمن نمایشگران کودک و نوجوان، از اعضای مؤسس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان
- دبیر شورای راهبردی تئاتر ایران، مدیر بنیاد نگارش و پژوهش، دبیر اجرایی خانه تئاتر ایران
- داوری در جشنوارههای کتاب فیلم و تئاتر کودک
آثار و برخی جایزه ها
- فرهنگ فیلمهای کودکان و نوجوانان، اسفار ۱۳۶۷
- شازده کدو (داستان کودک)، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۷۳ (لوح تقدیر از چهارمین جشنواره کتاب سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) ترجمه به انگلیسی و ساخت فیلم سینمایی مرد کوچک به کارگردانی ابراهیم فروزش
- دفترچه مشکلگشا (داستان کودک)، انتشارات تضمین دانش، ۱۳۸۱ (لوح تقدیر از شورای گسترش فرهنگ صلح برای کودکان، سال ۱۳۸۳) ساخت فیل سینمایی روز عید بر اساس کتاب به کارگردانی محمد علی طالبی و فیلم انمیشن دفترچه مشکل گشا به کارگردانی مهدی خرمیان
- هامون و دریا، انتشارات تضمین دانش ۱۳۸۱ و منادی تربیت ۱۳۸۵ (کتاب سال شورای کتاب کودک، کتاب سال جشنواره سلام وکاندیدای جایزی مهرگان ادب)
- ابن مقفع (رمان تاریخی)، انتشارات مدرسه، ۱۳۸۳
- فارابی (رمان تاریخی)، ناشر: انتشارات مدرسه، ۱۳۸۵ (ترجمه و انتشار در جمهوری قزاقستان، مترجم: آسیه عیسی بایوا، ۲۰۱۰)
- ترکه انار (رمان نوجوان)، انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۸۶ (کاندیدای جایزه کتاب فصل، جشنواره ادبی اصفهان و معرفی ویژه شورای کتاب کودک)
- اردشیر بابکان (رمان تاریخی)، انتشارات مدرسه، ۱۳۸۵
- چهارمقاله نظامی عروضی، (بازنویسی)، به همراه محمد شریعتی، پیدایش، ۱۳۸۷ (کتاب برگزیده شورای کتاب کودک ۱۳۸۹)
- خواب دخترها چپ نیست، موسسه فرهنگی منادی تربیت، ۱۳۸۷
- جنگ که تمام شد بیدارم کن، افق، ۱۳۸۹ (معرفی ویژه گروه تألیف شورای کتاب کودک، یکی از رمانهای منتخب نوجوان دهه هشتاد از دید کارشناسان و منتقدان ادبیات کودک و نوجوان)
- ماشین مشدی ممدلی، سازمان حملونقل و ترافیک تهران، معاونت آموزشی، ۱۳۸۹
- یک روز در مترو، سازمان حملونقل و ترافیک تهران، معاونت آموزشی، ۱۳۸۹
- توران تور (از مجموعه رمان نوجوان امروز)، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۰ (کتاب برگزیده بیستمین دوره جایزه کتاب فصل ۱۳۹۰، کاندیدای کتاب سال ایران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، یکی از سه رمان برگزیده اولین جشنواره مخاطبان رمان نوجوان امروز ۱۳۹۱)
- کجایی مادر من (داستان کودک)، موسسه فرهنگی منادی تربیت، ۱۳۹۰
- انوشیروان (رمان تاریخی)، تهران، موسسه فرهنگی مدرسه برهان (انتشارات مدرسه)، ۱۳۹۰
- قصههای شیرین هفتپیکر (بازنویسی برای مخاطب کودک)، نشر پیدایش، ۱۳۹۰
- هفتپیکر (رمان تاریخی برای مخاطب نوجوان و جوان)، نشر پیدایش، ۱۳۹۱
- نقل ضحاک ماردوش، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ۱۳۹۱ (کتاب سال بخش نمابشنامه یازدهمین دوره جشنواره کتاب رشد)
- خانه درختی، چاپ و نشر عروج، ۱۳۹۱
- نقل رستم و سهراب، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ۱۳۹۲
- پسر نان و نمک (رمان تاریخی)، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۴ (دریافت لوح تقدیر از شورای کتاب کودک ۱۳۹۵ / کتاب برگزیده دومین جشنواره دانایی وزارت آموزش و پرورش ۱۳۹۷)
- سایه هیولا، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۴ (رمان برگزیده هجدهمین دوره کتاب سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برنده نشان نقرهای پنجمین دوره کتاب سال لاکپشت پرنده، کتاب برگزیده شورای کتاب کودک در سال ۱۳۹۶ و کاندیدای کتاب سال ایران بخش نوجوان)
- های و هوی (نمایشنامه) سوره مهر ۱۳۹۴
- مدرسه فرشتگان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ۱۳۹۵