تيودور زویس گیزل تصویرگر و نویسنده مشهور امریکایی است که با نامهای «دکتر سیوس»، «دکتر زیوس» یا «دکتر سوس» نیز شناخته میشود.
او بیش از شصت کتاب برای کودکان نوشته است، داستانهایی با شخصیتهای تخیلی و متون موزون سه هجایی تکرار شونده. «تخممرغهای سبز و ژامبون» یکی از موفقترین کارهای اوست. از دیگر آثار او میتوان به «گربه ای در کلاه»، «امروز سی تا ببر را داغون میکنم»، «اسنیچهای بیستاره و اسنیچهای باستاره»، «اگر سیرک دست من نبود»، «کاش پاهای اردکی داشتم»، «هیچ وقت گفته بودم چقدر خوشبختی» و«یک ماهی دو ماهی ماهی قرمز ماهی آبی» نام برد که بسیاری از آنها به فارسی برگردانده شدهاند. از آاثر او یازده سریال تلویزیونی و سه فیلم برجسته و یک نمایشنامه موزیکال اقتباس شده است.
تيودور زویس گیزل دوم مارس ۱۹۰۴ در ماساچوست زاده شد. پدرش از خانواده ی مهاجران آلمانی بود. او در دبیرستان مرکزی اسپینبرگ مشغول به تحصیل شد و به کالج دارتمت وارد شد. پس از آن ویراستار مجله طنز «جک ولنترن» شد و به قصد گرفتن دکترای ادبیات به کالج «لینکولن اکسفورد» وارد شد. او همسر آیندهاش «هلن پالمر» را برای نخستین بار آن جا ملاقات کرد و در ۱۹۲۷ با او ازدواج کرد.
زویس کارش را با نوشتن مقالههای طنز و کشیدن کاریکاتور سیاسی برای مجله های بزرگسالان آغاز کرد.
در سال ۱۹۳۷ در سفری دریایی صدای موتور کشتی الهامبخش داستان «فکرش را بکن این چیزها را در خیابان مالبری دیدم»، نخستین کتابش برای کودکان شد و قبل از جنگ جهانی دوم سه کتاب دیگر نیز برای کودکان نوشت که دو تا از آنها بر خلاف دیگر آثارش به نثر است. با آغاز جنگ او دوباره به کشیدن کاریکاتورهای سیاسی روی آورد. در طی جنگ جهانی دوم در بخش انیمیشن ارتش امریکا کار کرد. دستاورد این دوران فیلمی به نام «طراحی مرگ» بود که برنده جایزه آکادمیک فیلمهای مستند ۱۹۴۷ شد. تيودور زویس مخالف فاشیسم بود و این روحیهاش را در کارتونهایش نشان داده است. همچنین طی جنگ جهانی دوم مخالفتهایش را با امریکا در آثارش بروز داد.
بعد از جنگ جهانی دوم او دوباره به نوشتن کتاب کودکان رو آورد که با استقبال زیاد روبهرو شد. سه تا از کتابهایش نیز نامزد دریافت جایزه کلدکات شد. یکی از پیشرفتهای زندگی او در این زمان اتفاق افتاد که تاثیر بسزایی در کارهای بعدی او داشت. او متاثر از مقالهای که در مجله زندگی با این محتوا که دلیل اصلی بیعلاقه بودن بچهها به کتابهایشان خستهکننده بودن آنهاست، تصمیم گرفت کتابهایی با محتوای ساده و تصاویری جذاب چاپ کند که جایزههای بسیاری را از آن او کرد.
دکتر تيودور زویس درسال ۱۹۹۱ در ساندیهگو درگذشت.
دسامبر ۱۹۹۵ کتابخانه دانشگاه کالیفرنیا به پاس خدمات فراوانشان برای گسترش سواد به نام او و همسرش نامگذاری شد. در سال ۲۰۰۲ باغ ملی مجسمه یادبود دکتر زویس در محل تولدش گشایش یافت؛ که مجسمههایی از او و بسیاری از شخصیتهای کتابهایش در آن قرار داده شده است. بخشی از پروژه «خواندن در سراسر امریکا» - که پروژهای خلاقانه در زمینه خواندن است - برنامهای است به نام «روز ملی خواندن در سراسر امریکا» که در زاد روز دکتر تيودور زویس برگزار میشود.
جایزه دکتر تيودور زویس
در سال ۲۰۰۴ جایزهای به نام او برای کتابهایی که مناسب نوآموزان هستند، بنیانگزاری شد که از سال ۲۰۰۶ هر ساله اهدا میشود. آثار برنده این جایزه هم باید دارای ارزش ادبی و هنری باشند و هم از تخیل و خلاقیت بالایی برخودار باشند و نوآموزان را به خواندن تشویق کنند.