فعالیت پیشنهادی برای مجموعه کتاب احسا‌س‌های تو

مجموعه کتاب‌ «احساس‌های تو» بعضی از مهم‌ترین احساس‌ها، هیجان‌ها و رفتارهای دوره کودکی را به گونه‌ای تصویری و با استفاده از بیانی روان و جذاب بررسی می‌کند. این کتاب‌ها بر اساس نظرات و دیدگاه‌های روان‌شناسان و متخصصان تعلیم و تربیت تدوین و تصویرسازی شده‌اند. این مجموعه به کودکان کمک می‌کند تا با احساسات و عواطفی که در زندگی روزمره تجربه می‌کنند، آگاهانه روبرو شوند و در هر مورد راهکارهایی خلاقانه و طنزآلود برای این رویارویی در اختیار کودک قرار می‌دهد.

1- گفت‌وگو کنید.

نکته مهم در شکل‌دهی به مسیر گفت‌وگوها و فعالیت‌ها پس از بلند‌خوانی این کتاب‌ها این است که توجه کنید احساسات نسبت به موقعیت‌ها در این مجموعه کتاب‌ها از دید کودک بیان شده است. ممکن است کودک در حین خواندن کتاب تحت تاثیر موقعیت‌های مطرح شده قرار بگیرد یا احساس مشابه خود را با شما درمیان بگذارد. احساسات و درک و تصور کودکان از رخدادها برای آن‌ها واقعی است با وجود آن‌که ممکن است از دید یک بزرگسال کم اهمیت به نظر برسد. بهتر است بیان آن‌ها از آن احساس مشخص را هم‌دلانه پذیرفت و وجود آن را به رسمیت شناخت. لطفا احساس کودک را کم اهمیت نشمارید و انکار نکنید و درصدد رفع فوری و رودررو کردن کودک با آن و راهکار عملی مشخص دادن برنیایید. کودک نباید برای حل «مشکل» خود تحت فشار قرار بگیرد. به جای برعهده گرفتن نقش قهرمان و حلال مشکلات برای کودک، از تجربیات خود در زمینه آن احساس برای کودک مثال‌های ساده شخصی بزنید. بگذارید کودک در پناه پذیرش شما، اندکی با احساس خود باقی بماند تا راه رودررویی شخصی خود را کشف کند.

پس از بلندخوانی، می‌توانید با این سرنخ‌ها با کودکان گفت‌وگو کنید:

  • از کودک بپرسید: تا حالا شده این احساس رو تجربه کنی؟ کی؟ دوست داری برام تعریف کنی؟ دوست داری در موردش صحبت کنی؟ (اگر کودک مایل به صحبت کردن نبود او را تحت فشار نگذارید! در عوض از مثال‌های شخصی استفاده کنید. یا در مورد دوستانش از او بپرسید: مثلا دوستی داری که از عنکبوت بترسه؟ به نظرت مامان/ بابا/ دوستت از چی می‌ترسه؟)
  • تصاویر هر صفحه از هر کتاب سرشار از جزئیات مرتبط با موضوع کتاب است. در مورد اتفاقات هر تصویر که منجر به بروز احساس یا رفع آن شود، و حضور شخصیت‌های فرعی (مثلا عنکبوت در کتاب «من ترسویم») با کودک گفت‌وگو کنید. (مثلا در رابطه با تصویر صفحه 10 بپرسید دیگه کی تو انباره؟ عنکبوت کجاست؟ به نظرت چه احساسی داره؟ چرا ترسیده؟)
  • از طنز ذاتی تصاویر و موقعیت‌های کتاب برای ایجاد کشش و جذابیت در مسیر گفت‌وگوها بهره بگیرید.

2- بازی طراحی کنید.

متناسب با موضوع هر یک از کتاب‌ها بازی ساده‌ای طراحی کنید و با کودک انجام دهید. برای مثال مشابه تصویر صفحه 18 جلد اول («من ترسویم»)، سایه‌بازی کنید. سعی کنید سایه اشیایی که به طور روزمره در اطراف کودک یا در اتاق خواب او قرار دارند را روی دیوار نمایش دهید. با تغییر زاویه تابش نور و کم و زیاد کردن فاصله جسم تا منبع نور، تغییر شکل سایه را با کودک کشف کنید و در مورد آن گفتگو کنید.

3- کاردستی بسازید.

  • پوستر احساس‌های من بسازید. می‌توانید با استفاده از موقعیت‌ها و رویدادهای شخصی خود کودک که باعث تجربه هر کدام از احساس‌ها می‌شود (با نقاشی برای سنین پایین‌تر و همراه با نوشتن برای سنین بالاتر) پوستر را به تدریج تکمیل کنید.
  • ماسک احساس‌های من را با توجه به هریک از عنوان‌های مجموعه کتاب بسازید.

4- نمایش اجرا کنید.

کودک را همراهی کنید تا:

  • با استفاده از موقعیت‌های مطرح شده در کتاب و سپس ادامه دادن آن موقعیت به شکل بداهه توسط خود کودک  نمایش اجرا کند. این نمایش برای تجربه و رویارویی با آن احساس خاص کاربرد دارد.
  • نمایشی به شکل پانتومیم و نمایش دادن احساس مطرح شده در کتاب با ادابازی صورت اجرا کند. اگر با کل مجموعه کار می‌کنید کودک می‌تواند یکی از کتاب‌ها را انتخاب کند و احساس مربوط به آن را بدون استفاده از کلام اجرا کند و سایر کودکان آن را حدس بزنند.

5- کتاب بسازید.

کودک را همراهی کنید تا یک کتاب کوچک در مورد یکی از احساس‌ها که بیشتر از همه شبیه تجربه خود کودک است بنویسد. در نوشتن متن می‌توانید او را یاری دهید و تصاویر را خودش بکشد.

دسته‌ها:
نویسنده:
پدیدآورندگان:
Submitted by skyfa on