فعالیت پیشنهادی برای کتاب تغییرات آب و هوای کره‌ی زمین: افزایش کربن‌دی‌کسید

کتاب «تغییرات آب و هوای کره‌ی زمین: افزایش کربن‌دی‌اکسید» یک کتاب علمی اطلاعاتی برای آشنایی نوجوانان با تغییرات اقلمی، عوامل موثر بر آن و راه‌های کنترل آن است.

کتاب‌های علمی اطلاعاتی را مانند کتاب داستان نمی‌توان بلندخوانی کرد. رجوع به کتاب می‌تواند برای یافتن پاسخ پرسشی باشد که ذهن نوجوان را به خود مشغول کرده است یا برای علاقه‌مند کردن نوجوانان به خواندن این‌گونه کتاب‌ها بهتر است گزیده‌هایی از کتاب که جالب است را انتخاب کنید و بلندخوانی کنید تا نوجوانان تشویق شوند خودشان کتاب را مطالعه کنند. انجام فعالیت در پیوند با کتاب نیز به علاقه‌مند کردن نوجوانان کمک می‌کند.

در ترجمه‌ این کتاب نیز متاسفانه اشتباه رایج در میان مترجمان دیده می‌شود. عبارت Climate change به معنای تغییرات اقلیمی است، نه آب و هوایی. آب و هوا معادل کلمه Weather است و پدیده‌ای روزانه است، اما اقلیم شرایط آب و هوایی است که در طولانی مدت بر یک منطقه حاکم است و تغییر اقلیم است که زیست گیاهان و جانورانی که طی سالیان دراز با آن اقلیم سازگار شده‌اند را مورد تهدید قرار می‌دهد. اما به دلیل اشتباه ترجمه، عبارت تغییرات آب و هوایی دیگر در ایران جا افتاده است.

1- گفت‌وگو کنید.

پیش از بلندخوانی از نوجوانان بپرسید عبارت «تغییرات اقلیمی (آب و هوایی)» را شنیده‌اند؟ معنای آن را می‌دانند؟ سپس بخش‌هایی از کتاب را که انتخاب کرده‌اید بلندخوانی کنید.

پس از بلندخوانی کتاب با پرسش‌هایی مانند زیر با نوجوانان گفت‌وگو کنید:

  • تغییرات اقلیمی (آب و هوایی) چیست ؟
  • گرمایش جهانی چیست؟
  • تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی چه تاثیری بر زندگی ما می‌گذارند؟ چه تاثیری بر زندگی نسل بعد می‌گذارند؟
  • چرا لازم است همه‌ ما درباره تغییرات اقلیمی بدانیم؟
  • ما چه نقشی می‌توانیم در مبارزه با تغییرات اقلیمی داشته باشیم؟

2- فیلم ببینید.

گرتا نورنبرگ از نوجوانی فعالیت‌های خود در زمینه‌ی تغییرات اقلیمی را آغاز کرد. آشنا شدن با سرگذشت و دیدگاهش می‌تواند برای نوجوانان جالب باشد.

  • فیلم مستند «من گرتا هستم» را می‌توانید در این نشانی با زیرنویس فارسی بببینید.
  • یکی از اولین سخنرانی‌های گرتا نورنبرگ در تدتاکز (TEDTalks) استکهلم را در این نشانی ببینید. گزینه‌ی زیرنویس فارسی را در پایین صفحه فعال کنید.

پس از مشاهده‌ی فیلم‌ها می‌توانید پرسش‌های پیشنهادی پس از بلندخوانی را دوباره مطرح کنید.

3- تفاوت آب و هوا و اقلیم

از نوجوانان بخواهید:

  • درباره انواع آب و هوا و انواع اقلیم‌های جهان پژوهش کنند و پوستری از یافته‌هایشان درست کنند.
  • درباره‌ی آب و هوا و اقلیم منطقه‌ زندگی خود پژوهش کنند و یافته‌های خود را به شکل پوستری در بیاورند که در آن آب و هوا چند روز و اقلیم منطقه را نشان دهد.

در این نشانی نمودار زمانی چند پدیده نشان داده شده است. وارد صفحه تغییرات اقلیمی (Climate change) بشوید و تغییرات انتشار کربن دی‌اکسید در اتمسفر زمین از سال 2002 تا 2016 را ببینید. مناطقی با رنگ قرمز، بیشترین میزان کربن‌دی‌اکسید را دارند. نمودار زمانی تغییر دما در جهان، آب شدن یخ‌ها و سطح آب دریاها را نیز می‌توانید در این صفحه ببینید.

5- آگاهی‌رسانی کنید.

افراد زیادی چه بزرگسال و چه کودک هستند که با مفهوم تغییرات اقلیمی آشنا نیستند. می‌توانید پوسترها، بروشورها یا برنامه‌هایی مانند سخنرانی ترتیب دهید که در آن دیگران را با تغییرات اقلیمی و اثر آن بر زندگی ما و کارهایی که برای کنترل آن می‌توانیم انجام دهیم آشنا کنید. پیش از اجرای هر نوع فعالیت به‌خوبی آن را برنامه‌ریزی کنید. اولین مرحله‌ی اجرای چنین فعالیت‌هایی بالا بردن دانش خودمان است.

6- چه باید کرد؟

کاربرگ «ایده‌های من برای مبارزه با تغییرات اقلیمی» را در اختیار نوجوانان قرار دهید. در کاربرگ برخی مشکلات محیط‌زیستی که باعث تغییرات اقلیمی می‌شوند آورده شده است. از نوجوانان بخواهید ابتدا پژوهش کنند که هرکدام از این موارد چه هستند و چه تاثیری بر تغییرات اقلیمی دارند. سپس بنویسند برای مقابله با هر کدام در خانه و مدرسه چه کاری می‌توانند انجام دهند. اقداماتی که مسئولین در سطح کشور و در سطح جهانی باید انجام دهند را هم بنویسند.

سپس تعدادی از اقداماتی که در خانه یا مدرسه می‌توان انجام داد را همراه نوجوانان انتخاب کنید و برای اجرای آن برنامه‌ریزی کنید. پس از اجرای فعالیت‌ها گزارشی مثلا به شکل یک خبرنامه یا روزنامه دیواری تهیه کنید و برای اطلاع دیگر افراد محله یا مدرسه یا کتابخانه در محل اعلانات نصب کنید و آن‌ها را تشویق به همراهی کنید.

پدیدآورندگان:
Submitted by skyfa on