مجموعه کتاب «من و داداشم» داستانهای چالشهای کودکی است که به تازگی صاحب یک برادر شده است. کتاب از زبان گودون، شخصیت اول داستان، روایت میشود و او از دید خود، ماجراها را میگوید. گودون در میان درگیریها و دغدغههایش تلاش میکند مسئلههایی که برایش پیش میآید را حل کند. او برای پیش بردن کار خودش یا برای کمک به پدر و مادر، از برادرش نگهداری میکند، و گاهی به عنوان خواهر بزرگتر تصمیم میگیرد برادرش را نجات دهد.
«یه بچهی دیگه؟ چه بامزه!»، «داداش کوچولوی خرابکار»، «بیا جشن تولد بگیریم!»، «روزی که رفتیم سفر»، «تو مریضی، من دکتر»، «بیا آشپزی کنیم»، «بچه بگیر بخواب!»، «پوشک دیگه بسه!» و «من معلم، تو شاگرد!» جلدهای این مجموعه کتاب هستند.
1- گفتوگو کنید.
پس از بلندخوانی هر کتاب با پرسشهایی مانند موارد زیر یک گفتوگوی گروهی شکل دهید:
- شما هم مانند گودون خواهر یا برادر کوچکتر، یا مانند گاستون خواهر یا برادر بزرگتر از خود، دارید؟ او حالا چندساله است؟
- وقتی خواهر یا برادر کوچکتان به دنیا آمد، چه احساسی داشتید؟
- میدانید خواهر یا برادر بزرگترتان وقتی شما به دنیا آمدید، چه حسی داشته است؟
- او چه ویژگیهایی دارد، که برای شما جذاب و دوست داشتنی است؟
- میدانید او از کدام ویژگیهای شما خوشش میآید؟ میتوانید آنها را نام ببرید؟
- شما و خواهر یا برادرتان چه کارهایی برای هم انجام میدهید تا به یکدیگر کمک کنید؟
- پیش آمده از دستش عصبانی بشوید؟ یا وقتی دارید کاری میکنید، کلافهتان کند و حوصله شما را سر ببرد؟ یک بارش را برایمان تعریف کنید.
- در تصویرهای کتاب به نظرتان گودون، کجا خیلی خشمگین بود؟
- وقتی از دست خواهر یا برادر خود خشمگین میشوید، چه میکنید؟
- تا به حال او از رفتارهای شما کلافه شده است؟
- میتوانید بگویید در تصویرها و در داستان، گودون چه راههایی را پیدا کرد تا با برادرش رفتار کند؟
- شده خواهر یا برادرتان هم از دست شما عصبانی باشد؟ با شما چه رفتاری میکند؟
- با خواهر یا برادرتان چه بازیهایی میکنید؟
- پدر و مادرتان وقتی با هم دعوا میکنید یا حوصله هم را ندارید، به شما چه میگویند؟
- آنها زمانی که شما و خواهر یا برادرتان با هم همراهی و همدلی میکنید، چه واکنشی دارند؟
- شما در نگهداری او به مامان و بابا چه کمکی میکنید؟
- خواهر یا برادر بزرگتان برای کارهای شما به پدر و مادر چه کمکی میکنند؟
2- کارتی برای هدیه بسازید.
از کودکان بخواهید درباره حسشان به خواهر و برادرشان یک نقاشی بکشند. بعد درباره یکی از ویژگیهای خوب و دوست داشتنی او یک نقاشی بکشند. نقاشی درباره ویژگی خوب را مانند کارت پستال بزرگی روی مقوا بچسبانند و تزیینش کنند و به خواهر یا برادرشان هدیه بدهند.
3- نمایش خلاق بازی کنید.
به همراه کودکان موضوعاتی از کتاب که دربردارنده حسهای شخصی گودون، رفتارهای حرکتی او، برخی از بازیهایی که با برادرش میکند و غیره باشد را استخراج کنید. بعد از آنها بخواهید، هر کدام از آن مفاهیم را همگی با هم، بازی کنند. هدف برونریزی احساسات است.
4- بازی بسازید.
از کودکان بخواهید با کمک هم، یک یا چند بازی بسازند. بازی خلاقانه و البته معمایی باشد تا بتوانند با خواهر یا برادرشان هم آن را انجام دهند. میتوانند این بازی را با خود آنها نیز بسازند یا از آنها ایده بگیرند. بازی میتواند یک بازی بزرگ از همه بازیهایی باشد که تا به حال با خواهر و برادرشان انجام دادهاند؛ میشود درباره علاقهمندیهای خواهر یا برادرشان باشد یا درباره موضوعات نویی باشد که خودشان یا خواهر برادرشان یاد گرفتهاند. نوع بازی میتواند فکری یا حرکتی با ترکیبی باشد. اجازه بدهید هر چیزی که به نظرشان جالب میآید را به گفتگو بگذارند و بعد اجرایش کنند. اگر نیاز بود آنها را با سوال کردن یا راهنماییهای کوچک همراهی کنید.
5- داستان بگویید.
از کودکان بخواهید یکی از رویدادهایی که مانند گودون و برادرش، آنها هم با خواهر یا برادرشان داشتند را، یک بار از دید خودشان مانند یک قصه بگویند و حسهای خود را بیان کنند؛ یک بار هم از دید خواهر یا برادرشان داستان بگویند. یک بار هم از دید مامان و بابا داستان را بگویند. کودک را راهنمایی کنید تا در قصه همه حسهای خودش و دیگران را در نظر بگیرد.