بیست روش برای پدر ومادرها که فرزندان خود را به خواندن تشویق کنند

 

به کمک روش‌های زیر خوانندگان نوجوان بی‌علاقه به خواندن را به شور و شوق آورید:

 

1- سعی کنید تا مطالبی را که کودکانتان ممکن است به خواندن آن‌ها علاقه داشته باشند بیابید. از موضوع‌های مورد علاقه آن‌ها و همچنین مطالب سرگرم کننده به عنوان نقطه شروع برای مطالعه استفاده کنید. 

2- مواد خواندنی گوناگونی مانند کتاب، مجله و حتی بروشور‌های رنگارنگ تبلیغاتی را در نقاط متفاوت منزل جایی که به چشم بیایند، ‌قرار دهید.

3- کشف کنید که چه چیزهایی توجه فرزند شما را به خود جلب می‌کند، حتی اگر کودک تنها به تصویر‌های کتاب‌ها نگاه می‌کند. به تدریج بر روی این علایق آن‌ها  کار کنید، متن‌های کوتاهی را با صدای بلند برای کودک‌تان بخوانید یا مواد خواندنی بیشتری در پیوند با موضوع‌های مورد توجه‌اش در اختیارش قرار دهید.

4- بگذارید تا کودک شاهد لذت بردن شما از مطالعه در وقت‌های بیکاری شما باشد.

5- کودک خود را به صورت منظم به کتابخانه ببرید. با هم به جست وجو در‌بخش مخصوص کودکان بپردازید. از کتابدار بخواهید تا کتاب یا نشریاتی را که ممکن است کودک‌تان از آن‌ها لذت ببرد به شما معرفی کند.

6- خواندن را به عنوان فرایندی معنادار به کودک خود معرفی کنید، روشی که می‌توان با آن اطلاعات کسب کرد. به طور مثال روشی برای شناسایی و کسب اطلاعات درباره عروسک یا تمبری خاص در کلکسیون کودکتان یا برنامه‌ریزی برای سفری خانوادگی.

7- کودکان بزرگتر را به خواندن برای کوچکترها تشویق کنید. کودکان بزرگتر دوست دارند تا در برابر کوچکترها خودنمایی کنند.

8- بازی‌هایی را انجام دهید که با خواندن و دیکته کلمات در ارتباط باشند.

9- در زمان صرف شام و یا زمانی که همه خانواده دور هم جمع هستند درباره مطالبی که خوانده‌اید صحبت کنید و دیگران را نیز تشویق کنید تا این گونه عمل کنند.

10- زمانی را به صورت مشخص و منظم در خانه به عنوان زمان خواندن اختصاص دهید. زمانی جدا از ساعت‌های انجام تکالیف مدرسه، شاید قبل از شام، کمی قبل از تاریک شدن هوا و یا هر زمان دیگری که خود مناسب برنامه روزانه خانواده می‌دانید. زمان مطالعه آزاد حتی اگر به کوتاهی ده دقیقه هم باشد به شکل گیری مهارت و عادت مطالعه در کودک شما کمک خواهد کرد.

11- برای کودکان با صدای بلند کتاب بخوانید، بخصوص کودکانی که به دلیل ضعف در خواندن از مطالعه گریزان هستند. لذت بردن از داستان‌خوانی با صدای بلند و دوری از تلاش و کوشش‌های فردی شاید باعث شود تا کودک دوباره به کتاب خواندن و مطالعه علاقه‌مند شود.

 

12- کودک را تشویق کنید تا‌بخش های هیجان انگیزی از یک کتاب، قسمت‌های جالبی از روزنامه و یا لطیفه‌های موجود در کتاب را برای‌تان با صدای بلند بخواند. به یاد داشته باشید حتی خوانندگان خبره هم در تلفظ برخی واژه‌ها دچار اشکال می‌شوند پس دلیلی ندارد تا کودک شما کامل و بی‌عیب و نقص بخواند.

13- به کودک‌تان کتاب یا مجلاتی بر پایه علائق‌اش هدیه بدهید.

14- محلی را در خانه مشخص کنید تا کودک بتواند به صورت مستقل کتاب‌هایش را در آن جا قرار دهد.

 

15- نشانه کتاب را به کودکانتان معرفی کنید. به آن‌ها یاد‌آوری کنید که نیازی نیست تا کتاب را در یک نشست تمام کنند، می‌توانند بعد از خواندن چند صفحه یا چند فصل کتاب را کناری گذاشته و در زمان مناسب دیگری از جایی که کتاب را علامت گذاری کرده‌اند خواندن را پی گیرند. کودک را مجبور نکنید تا کتابی را که دوست ندارد تا آخر بخوانند. به او پیشنهاد کنید کتابی را که دوست ندارد کنار گذاشته و کتاب جدیدی را شروع کند.

16- با انتخاب کتاب‌های جالب و سرگرم کننده، برنامه‌ای جذاب برای کودک‌تان آماده کنید. بسیاری از کودکان (و حتی برخی از بزرگسالان) خواندن را فرایندی بسیار جدی می‌دانند. با انتخاب‌بخش‌های خنده دار کتاب و بلندخوانی آن‌ها  یا داستان‌های چیستان گونه و جذاب، ‌ به کودکان نشان دهید که خواندن تا چه حد می‌تواند لذت‌بخش باشد.

 

17- به تجربه‌های موفق کتاب خوانی، ‌برنامه‌های دیگری هم بیافزایید. برای  مثال اگر کودک از خواندن کتابی درباره دایناسورها لذت برده است او را برای بازدید به موزه تاریخ طبیعی ببرید.

18- برای ایجاد انگیزه مطالعه در کودکان از مشوق‌های دیگری نیز می‌توانید استفاده کنید به طور مثال به کودک اجازه دهید بیش از معمول بیدار بماند تا بتواند بخشی از کتاب را به پایان برساند، او را از انجام برخی وظایف خانگی معاف کنید. به کودک بگویید اگر کتاب خاصی را که بر اساسش فیلمی ساخته شده بخواند او را برای تماشای آن فیلم خواهید برد.

19- ساعت تماشای تلویزیون را برای کودکان محدود کنید تا زمانی برای مطالعه داشته باشد. اما هیچ گاه دیدن برنامه‌های تلویزیون را جایزه کتاب خواندن، و تنبیه مطالعه نکردن را محرومیت از تلویزیون قرار ندهید.

20- از هر زمان و موضوع جالبی برای تشویق به خواندن استفاده کنید. منوی غذا، علائم راهنمایی و نشانه‌های موجود در خیابان‌ها، متن ترانه‌های مورد علاقه کودک همه می‌توانند انگیزه‌ای برای تقویت فرایند خواندن باشند.

برگردان:
سحر ترهنده
Submitted by editor6 on