برنامه «با من بخوان»، نامزد جایزه جهانی آسترید لیندگرن سال ۲۰۲۱ شد

برای پنجمین سال پیاپی

به تازگی فهرست نامزدهای تائید شده برای دریافت جایزه جهانی یادبود آسترید لیندگرن ۲۰۲۱، نویسنده بزرگ سوئدی، در نمایشگاه مجازی فرانکفورت اعلام شد. در این فهرست نام ۲۶۳ نویسنده، تصویرگر، قصه‌گو و نهادهای ترویجگر از ۶۹ کشور و ۵ قاره به چشم می‌خورد که برنامه «با من بخوان» یکی از این نامزدهاست.

برنامه با من بخوان یکی از پویاترین برنامه‌های ترویج کتاب‌خوانی در ایران و جهان که در ده سال گذشته با برنامه‌ریزی و نگرش سیستمی توانسته است، مرزهای ترویجگری کتاب کودک را با کنش‌هایی پویا جابجا کند، از سوی دو شاخه ملی دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان در فلاندرز (بلژیک) و سوئیس و انجمن بین‌المللی سوادآموزی (ILA) برای جایزه آلما ۲۰۲۱ نامزد شده است.

این برای پنجمین بار است که برنامه با من بخوان از سوی نهادهای بین‌المللی نامزد دریافت این جایزه می‌شود. تاکنون با من بخوان توانسته است جایزه معتبر ایبی - آساهی سال ۲۰۱۶ را به دست آورد. همچنین در سال ۲۰۲۰ همکار کوشنده این برنامه ماریت تورنکویست از هلند توانست جایزه آی رید (IRead) را برای مشارکت خلاق در اجرای پروژه‌های با من بخوان به دست بیاورد که بار دیگر نام این برنامه را در سطح جهانی مطرح کرد.

برنامه با من بخوان در کار خود هرروز پیش‌تر می‌رود و از جنبه کمی و کیفی به گستره خود می‌افزاید، زیرا که برنامه‌ریزی آن بر پایه تجربه‌های ترویج کتاب‌خوانی در ایران از دهه ۱۳۳۰ و تجربه‌های ترویج کتاب‌خوانی در جهان امروز شکل گرفته است. این برنامه به سبب این‌که همواره نتایج درخشانی به کارنامه‌اش افزوده، اعتماد هرچه بیش‌تر پشتیبانان خود را به دست آورده است. پشتیبانان برنامه با من بخوان نقش محوری در پایداری این برنامه داشته‌اند.

نکته مهم دیگر در برنامه با من بخوان ترویج ادبیات کودکان از یکسو و از سوی دیگر هدف‌گذاری روی سواد شکوفایی و سواد پایه است. پدیده‌ای که در ایران بازدارنده عمده ترویج عمقی و مؤثر ادبیات کودکان است. در این برنامه به کودکان در مناطق محروم سواد شکوفایی و سواد پایه از راه ادبیات کودکان آموزش داده می‌شود و نتیجه آن دگرگونی‌های شگفت حتا در مناطق دوزبانه شده است که به‌طور اصولی مشکل خواندن به زبان فارسی بسیار برجسته‌تر است.

برنامه با من بخوان در این سال‌ها، به‌طور رسمی و غیررسمی، به‌طور آشکار و نهان روی دیگر برنامه‌های ترویج کتاب‌خوانی در ایران تأثیر مثبت داشته است. برای همراهان این برنامه همیشه و هنگامی‌که تجربه دیگر ترویج گران را مرور می‌کنند و تأثیر این برنامه را در کار آن‌ها می‌بینند، که اکنون به‌جای توزیع کتاب و ساخت کتابخانه‌های رها شده، اولویت اولشان کتاب خواندن و اجرای برنامه‌های کتاب‌خوانی برای کودکان محروم شده است، نمی‌توانند این حس شادی را در خود پنهان کنند که ترویج کتاب‌خوانی را از کاری پراکنده و بی‌برنامه به فرهنگ‌سازی و کاری برنامه‌ریزی شده سوق داده‌اند. و این همان شگفتی‌ای است که نگاه جهانیان را به برنامه با من بخوان جلب کرده و سبب شده است در سال‌های پیاپی آن را نامزد جایزه‌های جهانی از جمله جایزه آلما (جایزه یادبود آسترید لیندگرن) کنند.

برای آشنایی بیش‌تر با این برنامه به وب‌سایت «با من بخوان» مراجعه کنید.

Submitted by admin2 on