معرفی کتاب به به لیمو و کاکلی
کتاب به به لیمو و کاکلی روایت منظومی است که دربارهی آلودگی محیطزیست و پیامد آن یعنی نابودی ساکنان زمین هشدار میدهد.
در داستان به به لیمو و کاکلی، کاکلی به همراه پرندگان دیگر توی باغ لیمو زندگی میکند. او هر سال پیش از بهار با آوازش باغ لیمو را بیدار میکند. اما یک سال بهار اسیر دیو سیاه آلودگی میشود. هوا و زمین و آب کثیف میشود و گیاهان باغ خشک و پژمرده و پرندگان پریشان میشوند. سرانجام کلاغ برای چارهجویی پیش کاکلی میرود. کاکلی به او میگوید که مسبب این آلودگیها و ناپاکیها آدمها هستند. پرندگان هم همه با هم از آدمها میخواهند که آب و هوا و خاک را آلوده نکنند و اجازه دهند که بهار بار دیگر به زمین برگردد.
کتاب به به لیمو و کاکلی به شکل مجموعه کارتهای تصویری قصهگویی یا کامیشیبای منتشر شده است. در کامیشیبای تصویر بر روی یک طرف کارت و متن در پشت آن چاپ شده است. این کارتها در ابعاد بزرگ و برای قصهگویی و بلندخوانی طراحی شدهاند.
کارتهای تصویری قصهگویی با کتابهای تصویری متفاوت هستند. در این نوع کارتها تنها شخصیتها و عناصرکلیدی روایت به تصویر درمیآیند. تصویر در کامیشیبای بزرگ و بدون جزییات است تا آخرین ردیف کودکان که در برابر کارتها نشستهاند، بتوانند تصویر را به خوبی ببینند. تصویرگر از همه صفحه برای نشان دادن تصویرها استفاده میکند. در بیشتر موارد بخشی از تصویر در لبه کارت قطع شدهاند تا کودک در ذهن و تخیل خود آن را کامل کند. این شیوه سبب میشود که تصویر بزرگتر و سادهتر به چشم بیاید.
تصویرها بخش لازم و اصلی این نمایش به شمار میآیند و قصهگو تعیین میکند که چه زمان توجه تماشاگران روی تصویر باشد و چه زمان به چهره او. یک قصهگو خوب پیوسته واکنش کودکان را برمیانگیزد و از آنها میخواهد که در قصه مشارکت کنند.
درباره نویسنده به به لیمو و کاکلی
محمدهادی محمدی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودکان (متولد ۱۳۴۰) از بیستودو سالگی نوشتن را به طور حرفهای برای کودکان آغاز کرده است.
نخستین داستانی که منتشر کرد «فضا نوردها در کوره آجرپزی» (۱۳۶۷) بود که زندگی دو کودک روستایی را روایت میکند که در کوره آجرپزی کار میکنند، این داستان در سال ۱۳۶۸ برنده عنوان کتاب سال از سوی مجله سروش نوجوان شد.
از دیگر کتابهای او «دویدم و دویدم»، «معدن زغال سنگ کجاست»، «آدم کوچک و خوابهای بزرگ» و «داستانکهای نخودی» و «امپراتور سیبزمینی چهارم»، «افسانه درخت خرما و بزی» «داستانکهای خرگوش حکیم»، «عینکی برای اژدها»، «فانتزی شلغم و عفل» (که در سال ۱۳۹۵ با نام «آدمبرفی و گلسرخ» با تصویرگری جدید منتشر شد)، «هفت رویای کلاغ»، «چه و چه و چه یک بچه»، «رفتم به باغی»، «جمجمک برگخزون»، «آهنگ تار کولی»، «آرش کماندار»، «گنجشک که بال و پر داشت» و «بنفشه های عمو نوروز» می توان نام برد.
که از این میان داستان معدن زغال سنگ کجاست برنده جایزه کتاب سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شد. «امپراتور سیب زمینی چهارم» برنده دیپلم افتخار شورای کتاب کودک و دفتر جهانی کتاب کودک شد. این کتاب در تایلند و در ترکیه منتشر شده است و کتاب «درخت خرما و بزی» در مجموعهای به نام The Best Children's Books in the World به انگلیسی ترجمه و در نیویورک منتشر شد.
نویسندهی به به لیمو و کاکلی در سال ۲۰۰۶ نامزد جایزه هانس کریستین اندرسن از ایران بود. او در زمینه ادبیات کودکان و آموزش زبان فارسی به نوآموزان از راه ادبیات هم کارهای پژوهشی ارزندهای منتشر کرده است. کتاب به به لیمو و کاکلی جدیدترین اثر این نویسنده است.