موزه عروسک و فرهنگ ایران، موزهای خصوصی با مجوز رسمی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران است که با همت و تلاش آقایان علی گلشن و مسعود ناصری دریایی و پشتیبانی خانم فرشته خسروپور، شهرداری منطقه ۱۲ تهران، گروه حامیان موزه عروسکهای ملل، موسسه خانه دوستان آشنا و برنامه کمکهای کوچک تسهیلات محیط زیست جهانی، در مرداد ماه سال ۱۳۹۶ در تهران تاسیس شده است.
موزه عروسک و فرهنگ ایران، مکانی است برای آشنایی بازدیدکنندگان با عروسکهای مناطق مختلف ایران و شناخت بیشترکودکان، نوجوانان و خانوادهها با آیینها، مراسم، هنر، پوشاک، موسیقی، صنایع دستی و میراث طبیعی ایران. این موزه پایگاهی برای ترویج قصهها، افسانهها و روایتهای مردم ایران زمین است.
این موزه، دارای مجموعهای از عروسکهای قومی و مردمساخت ایران، عروسک – مجسمههایی از زنان با پوشاک سنتی نواحی گوناگون، مجموعه عروسکهای فرهنگی با پوشاک زنانه و مردانه از دوره عیلامی تا قاجار و مجموعه عروسکهایی از پدیدآورندگان ادبیات کودک و نوجوان ایران است.
بنیانگذاران موزه عروسک و فرهنگ بر این باورند که عروسکها ابزارهایی قدرتمند و کارآمد هستند که میتوانند به عنوان سفیران فرهنگی، سبب شناخت و معرفی پیشینه تاریخی، فرهنگ و آداب و رسوم مردمان مناطق مختلف در هر نقطهای از جهان باشند. بیشک با بهکارگیری و استفاده از قابلیتهای عروسکها میتوان خود و دیگر مردمان را بهتر و دقیقتر شناخت که این مهم ، خود زمینه ایجاد دوستی و همدلی و از نخستین گامهای دستیابی به صلح جهانی بین انسانها خواهد بود.
بازدید از این موزه کمی با دیگر موزهها متفاوت است. راهنمایان موزه، قصهگو هایی ماهرند که مطالب مربوط به اقوام یا هر اطلاعات تخصصی دیگر را با قصههای قومی آن منطقه تلفیق کرده و به مخاطبین خود ارائه میدهند. همچنین از تکنیکهای گوناگون همچون تئاتر سایه، تئاتر عروسکی و روشهای خلاقانه دیگر برای اجرا استفاده میکنند.موزه عروسک و فرهنگ ایران، با برگزاری کارگاههای آموزشی و برپایی نمایشگاههای ادواری، امکان آشنایی مخاطبان با تاریخ، فرهنگ و هنر ایران را فراهم میکند. از برجستهترین کارگاههایی که تا کنون در این موزه برگزار شده، میتوان کارگاههایی از قبیل شب فرهنگی قوم بلوچ، افسانه شاماران، سپندارمزد، شب یلدا، فرهنگ و عروسکهای ارمنستان، آش و عروسک، خاتون چارشنبه، شب فرهنگی قوم ترکمن و دهها کارگاه هیجانانگیز دیگر را نام برد.
از دیگر بخشهای جذاب این موزه، اتاق نوشآفرین انصاری است که در طبقه بالای موزه برقرار است. این اتاق به یکی از تاثیرگذارترین شخصیتهای معاصر ادبیات کودک تعلق دارد و حاوی بخشهایی از خاطرات، اسباببازیها و دیگر اشیا خانم انصاری است.
ساعت کار موزه: بازدید گروهی (بیش از ۱۵ نفر) مراکز آموزشی و مدارس، با هماهنگی قبلی در روزهای شنبه تا چهارشنبه ۹ صبح تا ۲ بعد ازظهر، بازدید انفرادی و خانوادهها پنجشنبهها و جمعهها ۱۱ صبح الی ۶ بعد ازظهر. دوشنبهها موزه تعطیل است.