کارگاه پژوهش
طرح گام به گام برای پژوهش را عملی کنید و آن ها را به نوشتن مقاله ای ساده هدایت کنید. در آغاز سال تحصیلی از دانش آموزان بخواهید دفتری برای پژوهش تهیه کنند. در گفت و گو و طرح پرسش به آن ها کمک کنید تا آموخته های سال های پیش را درباره ی پژوهش به یاد بیاورند و از آن ها حرف بزنند. سپس خلاصه ی مطالب را در دفتر خود بنویسند.
یکشنبه, ۴ مهر
در کلاس های اول و دوم راهنمایی باید در کنار پروژه هایی مثل ایران شناسی، جهان شناسی، ادبیات شفاهی و... کارهایی را که دانش آموزان باید برای پژوهش انجام دهند، جدا جدا به آن ها آموزش داد تا هنگام انجام پژوهش کامل، حجم کار دانش آموز زیاد نباشد و زمینه ی انجام کار را داشته باشد.
یکشنبه, ۴ مهر
دانش آموزان این گروه سنی می توانند پژوهش خود را به شکل انفرادی یا گروهی انجام دهند. آن ها در این سطح تحصیلی یاد گرفته اند به کمک کتابخانه از مرحله ی یاد گیری صوری و ظاهری بگذرند و در فرآیند خلاقیت فکری (آفرینندگی) قرار گیرند.
یکشنبه, ۴ مهر
در کلاس چهارم، دامنه ی آشنایی دانش آموزان با یکی از ابزارهای مهم پژوهش یعنی شناخت کتابخانه و چگونگی استفاده از آن گسترش می یابد و آن ها از طریق کتاب درسی فارسی با انواع ادبیات آشنا می شوند. درس های علوم، تعلیمات اجتماعی و حتی ریاضیات نیز آن ها را در حرکت به سوی تفکر علمی و شکل گیری بینش اجتماعی یاری می دهد. مطالعه ی مجلههای ویژه ی این گروه سنی توان فکری آن ها را افزایش می دهد و زمینه ی مناسبی برای طرح پرسش های متنوع فراهم می سازد. برنامه های رادیو و به ویژه تلویزیون در این زمینه تاثیر فراوان دارند.
یکشنبه, ۴ مهر
روش پژوهش دانش آموزی در کلاس دوم و سوم یکسان است. در این مرحله، پژوهش مشاهده، پرسش (طرح سوال)، سنجش سوال اولیه یا آزمایش در برابر پاسخ احتمالی که در ذهن کودک ایجاد می شود (فرضیه)، یادداشت کردن و گزارش برآیند کار(نتیجه ی پژوهش) را در برمی گیرد.
یکشنبه, ۴ مهر
شاگردان کلاس دوم از همان آغاز سال تحصیلی می توانند بخوانند و بنویسند. آن ها کتابخوان های ماهری نیستند، اما دوست دارند از این مهارت برخوردار باشند. دانش آموز کلاس دوم در ابتدای راه جست و جوی اطلاعات از میان کتاب ها و مواد خواندنی است. بنابراین، هدایت وی به کتابخانه و آموزش بهره گیری از مجموعه ی آن، اگر به روش درست و مناسب انجام گیرد، اثرگذار خواهد بود. رفته رفته قدرت دانش آموز کلاس دوم در داوری کردن شکل می گیرد و توانایی تشخیص و نتیجه گیری اصولی او روز به روز بالا می رود.
یکشنبه, ۴ مهر
در این دوره، کودک با جدا شدن از خانواده و ورود به مدرسه، با دنیایی کاملا متفاوت از آنچه قبلا می شناخته است، رو به رو می شود و به علت تغییر چشمگیر وضعیت زندگی خود، پرسش های زیادی در ذهنش مطرح می شود. با این که او توانایی زیادی برای یادگیری دارد و با تمام نیرو می خواهد با همه چیز آشنا شود و بیاموزد، قدرت تشخیص و توانایی نتیجه گیری اصولی از مطالبی را که در اختیارش قرار می گیرد ندارد.
یکشنبه, ۴ مهر
در این بخش دانش آموزان راهنمایی با گام های پژوهش به شکل کاربردی آشنا می شوند.
سه شنبه, ۵ آبان
دراین بخش روش های پژوهش با دانش آموزان پایه های گوناگون دبستان همراه با چند نمونه شناسانده می شود.
سه شنبه, ۵ آبان
چگونه می توان کودکان پیش از دبستان را جست و جو گر و پژوهشگر تربیت کرد؟
کودک در مرحله ی نوزادی تا یک سالگی با نگاه کردن به آنچه در اطرافش قرار دارد، گوش دادن به صداهای مختلف و با دست زدن به هر آنچه در دسترس اوست، به کشف می پردازد و با بهره گیری از حس های دیدن، شنیدن و لمس کردن، پاسخ های ساده ای به شکل پیام های مجرد از جست و جوهای خود دریافت می کند.
سه شنبه, ۵ آبان
موضوع: روان شناسی
پروژه، این موضوع را به آزمایش می گذارد که آیا حس چشایی مردم، تحت تاثیر دید آن ها قرار می گیرد.پرسش پژوهش:
آیا رنگ غذا یا نوشیدنی بر درک شخص از مزه ی آن تاثیر می گذارد؟ یا چشمان ما می توانند گیرنده های چشایی ما را فریب دهند؟آنچه نیاز دارید:
سه ظرف آب سیب
رنگ خوراکی قرمز و سبز
۶٠ فنجان پلاستیکی کوچک و پاکیزه (شفاف)
٢٠ آزمون شونده برای چشیدن
کاغذ
مداد
روش آزمایش:
چهارشنبه, ۲۸ فروردین
مسابقه بین المللی تصویرگری کتاب کودک جزیره نامی از سوی برگزار کنندگان جشنواره کتاب کودک «جزیره ی نامی» (کره جنوبی) برگزار می شود.
یکشنبه, ۱۳ اسفند
موضوع هایی همچون زندگی پیش از تاریخ، موجودات منقرض شده، دایناسورها و فسیل ها، برای کودکان از جذابیت و هیجان برخوردارند. شما می توانید با کمک فعالیتی که در زیر می آید، کنجکاوی طبیعی آن ها را فراتر از دنیای اطراف شان و به سوی دنیایی که مدت ها پیش نابود شده است، پرواز دهید.
سه شنبه, ۱۲ دی
یک روز که باد می وزد، بیرون از خانه قدم بزنید، یا فقط چند دقیقه ای بیرون بایستید.
یکشنبه, ۱۲ شهریور
موضوع: ساخت و ساز
سطح بندی: کلاس سوم
میزان دشواری طرح: آسان
نکات ایمنی: یک بزرگ تر باید تیرک ها (سیخ های) چوبی را ببرد.
میزان دسترسی به موادی که نیاز دارید: همه ی مواد را می توان از فروشگاه ها تهیه کرد.
زمان تقریبی لازم برای تکمیل طرح: در حدود یک ساعت برای اجرای آزمایش و یک روز برای آماده کردن آن برای نمایش در نمایشگاه علوم.
موضوع: کشف این که چگونه طول یک پل، بر میزان وزنی که می تواند تحمل کند، تاثیر می گذارد.
یکشنبه, ۱۷ اردیبهشت
وسایل مورد نیاز: پنکه یا باد، نوارهای باریک کاغذی، دستگاه منگنه یا چسب، کاه یا چوب باریک یا نی.
شنبه, ۱۶ اردیبهشت
گروه بندی: زیست شناسی
سطح بندی: اول تا چهارم دبستان
میزان دشواری طرح: آسان
زمان تقریبی لازم برای تکمیل طرح: یک روز
موضوع: بدن جانوران دارای چه ویژگی هایی است که به آن ها امکان بقا و پایداری در محیط زیست خود را می دهد؟
مواد و تجهیزات:
رایانه با دسترسی به اینترنت
کتاب های مرجع مربوط به جانوران
دایره المعارف
مقدمه
سه شنبه, ۱۸ بهمن
در این آزمایش، دانشآموزان فرا میگیرند که آیا جنس سطح هایی که دانهها به آن میچسبند یا میزان ارتفاع رویش دانه ها از سطح زمین، در سرعت و آسانی انتشارشان از سوی جانوران و انسان ها تاثیر دارد یا نه؟ و در پایان به این پرسش پاسخ می دهند که آیا لازم است دانه ها پیش از چسبیدن به سطح های مختلف، از گیاه خود جدا شوند.
یکشنبه, ۲۵ دی
در همه ی فرهنگ ها و در طول تاریخ، مردم از موسیقی و آواز به عنوان ابزاری برای آموختن و به خاطر سپردن استفاده کرده اند. شیوه ی آموزش همراه با موسیقی، به ویژه برای کودکان، شیوه ای فراگیر است. این پروژه روشن می کند که آیا آواز خواندن بیش تر از صحبت کردن صرف درباره ی یک رشته اطلاعات، توانایی فرد را برای به خاطر سپردن آن ها بالا می برد یا نه.
یکشنبه, ۲۷ آذر
۲۵ آذر روز پژوهش است. بهانه ای برای یادآوری حس جستوجوگری و ساختن و آفریدن که در هر کودکی وجود دارد. کودکان برای پرورش و بروز این توانایی خود به حمایت و آگاهی ما نیاز دارند. این مطلب می تواند به پدر و مادرها و آموزگاران نگاه تازه ای در این باره ببخشد.
چهارشنبه, ۲۳ آذر