چارلی و آسانسور بزرگ شیشه‌ای

عنوان لاتین
Charlie and the Great Glass Elevator

کتاب «چارلی و آسانسور بزرگ شیشه‌ای» دنباله‌ی کتاب «چارلی و کارخانه‌ی شکلات‌سازی» است. داستان کتاب درست از همان جایی آغاز می‌شود که کتاب قبلی به پایان رسیده بود؛ چارلی همراه پدر و مادرش و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های سالخورده‌اش در  آسانسور شیشه‌ای و بزرگ آقای وانکا، صاحب کارخانه‌ی شکلات‌سازی، هستند. 

مادربزرگ‌ها که آسانسور عجیب و غریب و صاحب عجیب‌ترش را دوست ندارند، مانع هدایت درست آسانسور می‌شوند و آسانسور از جو زمین خارج می‌شود و از هتل فضایی آمریکا سر در می‌آورند. فضانوردان، كارمندان هتلِ فضایی، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و میلیون‌ها بیننده‌ی تلویزیونی گمان می‌کنند آن‌ها دزدان فضایی هستند. برای رهایی از این مخمصه آقای وانکا مجبور می‌شود تظاهر کند که آن‌ها اهل مریخ هستند. در هتل فضایی با موجوداتی به نام کرم‌نماها برخورد می‌کنند که قصد دارند همه را بکشند. اما چارلی و خانواده‌اش نمی‌گذارند این اتفاق بیافتد و کرم‌نماها را نابود می‌کنند.
پس از انجام این ماموریت ناخواسته آن‌ها به زمین برمی‌گردند و در کارخانه‌ی شگفت‌انگیز آقای وانکا سفری دیگر را آغاز می‌کنند؛ سفری در زمان. البته فقط برای مامان‌بزرگ جورجینا. آقای وانکا دارویی ساخته‌است که سالخوردگان را جوان می‌کند. زیاده‌روی مامان‌بزرگ جورجینا باعث می‌شود او به دنیای منهاها برود. مامان‌بزرگ جورجینا با کمک چارلی و آقای وانکا به دنیای واقعی برمی‌گردند. اما این بار سن‌اش زیادتر می‌شود. 
در پایان و پس از ماجراهای کارخانه‌، آن‌ها دعوت نامه‌ای از طرف رئیس جمهور آمریکا دریافت می‌کنند. رئیس جمهور برای قدردانی آن‌ها را به کاخ سفید دعوت کرده است.
رولد دال، نویسنده‌ی کتاب، قصد داشت داستان سفر آقای وانکا، چارلی و خانواده‌اش به کاخ سفید را هم بنویسد اما مرگ مجال‌اش نداد. فصل نخست این کتاب در موزه و مرکز داستان رولد دال که در شهر گریت میسندن، ایالت باکینگ همپشایر انگلستان قرار دارد، نگهداری می‌شود. دال افزون بر دوگانه‌ی «چارلی وکارخانه شکلات سازی» و « چارلی و آسانسور بزرگ شیشه‌ای» کتاب‌های پرآوازه‌ی دیگری همچون«غول بزرگ مهربان»، «ماتیلدا»، «جادوگران»، «دنی قهرمان جهان» و غیره را در کارنامه‌ی خود دارد. نوشته‌های او بیش‌تر از زاویه‌ی دید کودکان روایت می‌شوند.
انتشارات مختلفی این کتاب را ترجمه و چاپ کرده‌اند. از این میان می‌توان به ترجمه‌ی محبوبه‌ نجف‌خانی و شهلا طهماسبی که به ترتیب توسط نشر افق و مرکز منتشر شده‌اند، اشاره کرد.


رولد دال در ایران (بخش نخست)
رولد دال در ایران (بخش دوم)
نگاهی به فانتزی رولد دال
میراث رولد دال
ده ناگفته از زندگی رولد دال
موزه و مرکز قصه رولد دال

گزیده‌هایی از کتاب

همه‌ی مردم به جعبه‌ی شیشه‌ای نحس و اشیاو آدم‌های نحس‌تر داخل آن زل زده بودند. شش فضانورد بسیار سخت‌جان و نیرومند که حتی به خودشان زحمت نداده بودند لباس فضانوردی بپوشند. این آدم‌ها کی بودند و از کجا آمده بودند؟

برگردان
محبوبه نجف‌خانی
تصویرگر
Quentin Blake, کوئنتین بلیک
سال نشر
1386
ناشر
نویسنده
Roald Dahl, رولد دال
نگارنده معرفی کتاب
Submitted by skyfa on