بازی سنتی قدیمی و محلی
کودکان میتوانند «دزد و پلیس[1]» و یا (نجات بازی[2]) را در فضای بسته یا محیط بیرون بازی کنند. این بازی در چندین کشور و با نامها و قوانین گوناگون انجام میشود و خاستگاهش مشخص نیست. بازی سنتی «دزد و پلیس» برای تربیت بدنی بسیارعالی است. یادگیری روش این بازی به اندازهی خود بازی جالب است. بازی حدود بیست دقیقه طول میکشد و کودکان زمان زیادی دارند که خوش بگذرانند.
چهارشنبه, ۲ آذر
«ههتوسکونه» (ha tuskune) بازی است که بیشتر در نواحی سیاهکل و دیلمان رواج دارد. برخی وسایل بازیهای سنتی و بومی بر اساس محصولات کشاورزی که در آن شهر به عمل میآید، انتخاب میشود.
یکشنبه, ۲۲ آبان
در بازی سرگرمکنندهی پرش با گونی[1] کودکان میپرند تا به خط پایان برسند. آنها هر دو پایشان را در یک گونی میگذارند و آن را تا کمر، بالا میکشند و میپرند. شکل سادهی این بازی، به کودکان امکان میدهد در هر محیط بازی که قرار دارند، فعالیت داشته باشند و از بازیگوشی لذت ببرند! هرچه شمار شرکتکنندگان در این مسابقه بیشتر باشد، بازی جالبتر میشود. در این بازیِ سرگرمکننده، بازیکنان درحالیکه پاهایشان در گونی جای گرفته است به طرف خط پایان میپرند. پرش با گونی، یک بازی گروهی عالی است که میشود بهعنوان یک برنامهی شاد و سرگرمکننده برای جشن تولد کودکان در فضای آزاد نیز در نظر گرفت.
سه شنبه, ۱۷ آبان
در قرن نوزدهم ریاضیدان فرانسوی، ادوارد لوکاس [1]، مطلبی دربارهی این بازی[2] چاپ کرد. در نقطهبازی دو یا تعداد بیشتری از افراد با مداد و خودکار روی برگهی کاغذ، بازی میکنند. بازیکنان برای خط کشیدن بین دو نقطهی مجاور، به نوبت عمل میکنند. فردی که چهارمین و آخرین خط را در مربع می کشد، آن مربع را میبَرد. بازی تا جایی ادامه پیدا میکند که همهی مربعها کامل شوند.
یکشنبه, ۱ آبان
از قرار معلوم، بازی با دست، از زمانی که انسان هست، وجود دارد. پیدایش دقیق بازی "سنگ، کاغذ، قیچی"، به بازیهای با دست در چین مربوط می شود و اگرچه اسناد اولیهی بسیار اندکی برای آنها وجود دارد، حدوداً به دو هزار سال پیش برمی گردد.
دوشنبه, ۲۵ مهر
"نون بیار کباب ببر"، با نامهای متفاوت (دستهای قرمز، ضربه با دست و... گوجه قرمز در شمال انگلستان[1]) بازی میشود. این بازی، دو نفره است.
چهارشنبه, ۲۰ مهر
قایم باشک[1] (قایم موشک) بازی مشهور و قدیمی کودکان است که در آن یکی از بازیکنان چشمهایش را برای مدت کوتاهی (معمولاً شمارهی یک تا صد) میبندد و سایر بازیکنان مخفی میشوند. سپس فرد چشمهایش را باز میکند و به دنبال افرادی که مخفی شدهاند، میگردد. اولین فردی که پیدا شد چشمهایش را میبندد و آخرین فرد برندهی بازی خواهد بود. در یکی از شکلهای رایج بازی، افرادی که مخفی شدهاند سعی میکنند زمانی که بازیکن به دنبال آنها میگردد به «محل خانه» بازگردند؛ اگر همهی افراد بدون خطر به این محل بازگردند در دور بعدی هم همان بازیکن قبلی نقش جستجوگر (گرگ) را دارد.
یکشنبه, ۶ شهریور
«کیس کیس، کی سام سام» (کیست، کیست، کی هستم من) این بازی گیلانی مخصوص دختران نوجوان است که در شهر رشت و اطراف آن رایج بوده است.
چهارشنبه, ۲ شهریور
فرفرهبازی از بازیهای سنتی کودکان درهند و پاکستان است؛ کودکان در گذشته علاقهی فراوانی به این بازی داشتند، اما امروزه به دلیل علایق دیگر اهمیت کمتری دارند. با این حال، کودکان هنوز در محلههای قدیمی به صورت گروهی فرفرهبازی میکنند. این بازی بخشی از زندگی کودکان در روستاهای هند است.
سه شنبه, ۲۵ مرداد
طناببازی، بازی کودکان[1] است که به صورت انفرادی یا گروهی و با یک طناب، که دو سر آن دسته دارد یا گره زده شده است، انجام میشود. این بازی، که به قرن نوزدهم برمیگردد، فعالیتی دخترانه است که در محیط بیرون از خانه انجام میشود. در این بازی، دو بازیکن روبروی هم میایستند و دو سر طناب را میگیرند و آن را به شکل دایره میچرخانند و بازیکن دیگر، درحالیکه شعر میخواند یا میشمارد، از روی آن میپرد. در این بازی هنگام حرکت طناب، بازیکن وارد بازی میشود، پریدن را کامل انجام میدهد و بدون برخورد با طناب یا توقف آن از بازی خارج میشود. معمولاً پرشها در ادامهی بازی پیچیدهتر میشوند.
یکشنبه, ۵ تیر
تیلهبازی (لاکوتی)[1] یکی از مهمترین بازیهای سنتی در سراسر هند است. این بازی با نامهای دیگر کانکا، گولی و گوتی[2] نیز شناخته میشود. این بازی از بازیهای خیابانی است و مهارتهای هدفگیری و تمرکز را افزایش میدهد.
یکشنبه, ۲۲ خرداد
«آردجو خراسانی» نوعی بازی حرکتی که به صورت گروهی در میان نوجوانان و جوانان کازرونی انجام میشود.
چهارشنبه, ۱۹ آبان
«آرک مارک» بازی حرکتی- نمایشی که به شکل جمعی میان نوجوانان و جوانان اصفهانی و با هدف بالا بردن هوش، قدرت و چابکی انجام میشود.
چهارشنبه, ۱۹ آبان
«آرتردی» نوعی بازی حرکتی- پرشی که به شکل دسته جمعی در میان نوجوانان و جوانان تبریزی انجام میشود.
یکشنبه, ۱۶ آبان
«آد قویدی» نوعی بازی فکری- حرکتی است که به شکل دستهجمعی و با نامگذاری افراد توسط سردسته و شناسایی نامها توسط شیطان در میان نوجوانان و جوانان تبریزی انجام میشود.
یکشنبه, ۲۱ شهریور
بازیهای سنتی و بومی از فعالیتهای لذتبخشی هستند که کودکان و نوجوانان، در اوقات فراغت خود انجام میدهند. از میان بازیهای محلی ایرانی، بازی «کلاهپران» با توجه به فراگیر بودن آن در بیشتر نقاط ایران و حوزه فرهنگ ایرانی به جهت نوع معیشت شبانی غالب و تداخل فرهنگی جوامع انتخاب گردیده است.
سه شنبه, ۱۲ مرداد
بازیهای سنتی و بومی یکی از فعالیتهای لذتبخشی است که کودکان و نوجوانان در اوقات فراغت خود انجام میدهند. «الک دولک» بازی است که در بیشتر مناطق ایران رواج دارد. با بررسیهای انجام شده، مشخص شد این بازی در بین کودکان افغانستان، تاجیکستان و عراق هم رایج است.
سه شنبه, ۱ تیر