برنامه روز پنجم: مدیریت اضطراب

روز پنجم: مدیریت اضطراب

پیش از مطالعه این مطلب  مقدمه و بخش نخست و روز دوم و روز سوم و روز چهارم را بخوانید.

دانش‌آموزان هر روز با چالش‌های بزرگ و کوچک روبه‌رو می‌شوند. آن‌ها با تمرین کردن و پشتیبانی آموزگار، روش رویارویی با چالش‌ها و تاب‌آوری در برابر بازدارنده‌ها را می‌توانند بیاموزند. شاید با بازگشت به مدرسه، وضعیت‌های اضطراب‌‌آور و دگرگونی‌های تازه‌ای رُخ دهند. وقت خوبی است تا توانایی‌های پیشین دانش‌آموزان برای مدیریت اضطراب‌شان را به آن‌ها یادآوری کنیم و چند مهارت تازه به آن‌ها آموزش دهیم.

مهارت‌ مدیریت اضطراب و کنار آمدن با وضعیت‌های دشوار، راهبردهایی را دربرمی‌گیرند مانند: نفس‌کشیدن آرام و شمرده، شُل و رها کردن ماهیچه‌ها، اندیشیدن به موضوعی دیگر، تخیّل یا تصویرسازی ذهنی، متمرکز کردن ذهن و تکنیک‌های تغییر ذهنیّت.

در ادامه پیشنهادهایی برای یادگیری و تمرین مهارت‌های کنار آمدن با وضعیت دشوار آورده شده‌ است (متناسب با سطح دانش‌آموزان می‌توانید به‌کار بگیرید).

تنفس شکمی عمیق به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا ارتباط عمیق‌تری بین ذهن و بدن خود ایجاد کنند

 به دانش‌آموزان یادآوری کنید که نفس‌های شمرده و عمیق بکشند تا آرام شوند. یکی از روش‌ها، فعالیت تنفس شکمی عمیق است. روش انجام دادن آن را برای دانش‌آموزان کم‌سن‌وسال‌تر می‌توانید تغییر دهید. به دانش‌آموزان بگویید، تصور کنند یک فنجان شکلات داغ در دست دارند. نخست، برای خنک شدن نوشیدنی داغِ درون فنجان، آن را فوت کنند. سپس، هم‌زمان با دَم عمیق، بوی گرم و خوشایند شکلات داغ را به شُش‌های‌شان فرو ببرند.

منقبض و رها کردن ماهیچه‌‌ها برای اینکه دانش‌آموزان یاد بگیرند چگونه تنش‌ها را از‌بین ببرند

 یکی از روش‌های کمک به دانش‌آموزان برای شناخت تفاوت حالت رهایی بدن‌ در وضعیت عادی با حالت انقباض هنگام اضطراب، انجام دادن تمرین منقبض و رها کردن تدریجی ماهیچه‌‌هاست. با انجام دادن این فعالیت، دانش‌آموزان به شکلی سرگرم‌کننده رها شدن فشاری که شاید در گردن، کمر، فَک و ... احساس ‌کنند، ‌آزمایش می‌کنند.

پیاده‌روی خیالی راهی برای کاهش اضطراب دانش‌آموزان قبل از امتحان

برای انجام‌ دادن این فعالیت تخیّلی، نوشته‌ی کوتاهی درباره‌ی پیاده‌روی آرامش‌بخش در جنگلی زیبا را می‌توانید بخوانید. این متن نوشته‌ی خودتان می‌تواند باشد یا متن آماده‌ای که دانش‌آموزان با موضوع آن ارتباط بگیرند و به آن‌ها احساس آرامش بدهد.

درست کردن پوستر «شکست اضطراب» راهی برای تشویق دانش آموزان به انعطاف پذیری 

برای کمک به پذیرش احساس اضطراب، درست کردن پوستری با موضوعِ نشان دادن فراگیری اضطراب و تجربه‌ی آن در زندگی همه، فعالیت مناسبی می‌تواند باشد. این پوستر، آنلاین در دسترس می‌تواند گذاشته شود یا در محیط کلاس درس، نصب شود. هر یک از دانش‌آموزان راهکارهای رویارویی با اضطراب را که برای کنار آمدن با وضعیت دشوار در زندگی خود کارساز یافته اند، نام ببرند. سپس راهکارها در پوستر گردآوری و بازتاب داده شوند. بی‌گمان، شنیدن راهکار‌های خلاقانه‌ی دانش‌آموزان برای کنار آمدن با اضطراب، شما را شگفت‌زده خواهد کرد. هدف از انجام دادن این فعالیت، عادی‌سازی تجربه‌‌ی اضطراب در زندگی و آسان کردن پذیرش آن، برای دانش‌آموزان است.

 

برگردان:
سپیده قلی‌پور
Submitted by admin on