برنامه‌ روز سوم: تو بی‌همتا و ارزشمندی

برنامه‌ی روز سوم: تو بی‌همتا و ارزشمندی

پیش از مطالعه این مطلب  مقدمه و بخش نخست و روز دوم را بخوانید.

در چند ماه‌ گذشته، همه‌گیر شدن بیماری کووید-19 نه‌تنها بر سلامت و ایمنی ما مؤثر بوده، بلکه نابرابری‌ها و ‌بی‌عدالتی‌های اجتماعی را نیز چند برابر کرده است. برخی گروه‌های اجتماعی با چالش‌های بیش‌تر روبه‌رو شده‌اند. این چالش‌ها به‌سبب تفاوت‌های اجتماعی مؤثر بر سلامت (مانند درآمد، زبان، تبعیض و ...) پدید آمده‌اند. ما شاهد تبعیض‌های نژادی سامان‌یافته (به‌ویژه درباره‌ی سیاه‌پوستان)، قومیتی و ... بوده‌ایم که به شکلی دردناک در جامعه نمایان شدند. بسیاری از دانش‌آموزان و خانواده‌ها، کارکنان و آموزگاران مدرسه‌ها از این وضعیت دشوار اجتماعی آسیب دیده‌اند. همه‌ی ما برای رویارویی با نابرابری‌ها، بی‌عدالتی‌ها و سرکوب‌های اجتماعی مسئولیت داریم.

هنگام بازگشت به کلاس درس، پروراندن احساس هویّت و ارزشمندی در دانش‌آموزان باید اهمیت ویژه داشته باشد. اگر کلاس درسی بر پایه‌ی پداگوژی اداره شود که مسئولیت در برابر فرهنگ و اجتماع را ارج می‌نهد، هویّت دانش‌آموزان در آن ارزشمند دانسته می‌شود. در چنین کلاس درسی، داشتن شناختی ژرف از هر دانش‌آموز، برای پدید آوردن محیطی صمیمی و پذیرنده‌ی همه‌ی تفاوت‌ها، اهمیت دارد.

در ادامه، پیشنهاد‌هایی برای پدید آوردن احساس هویّت و تعلّق در کلاس درس فراهم شده‌است.

نام خودت را به هم‌کلاسی‌هایت آموزش بده

 از دانش‌آموزان بخواهید نام‌شان را بگویند. سپس تلفظ درست نام‌شان را به همکلاسی‌های‌شان بیاموزند، بگویند دوست دارند چگونه صدای‌شان کنید و درباره‌ی معنای نام‌شان چیزی بگویند (برای نمونه: نام عمّه‌ام را بَر من گذاشته‌اند، معنای نام من «صلح» است؛ نام من «نیخیل» است و دوست دارم «نیکی» صدایم کنید و ...).

آن‌چه دوست داری درباره‌ی تو بدانیم

 با انجام‌دادن این فعالیت، راهی برای دانش‌آموزان فراهم می‌کنید که خودشان را به شما، در جایگاه آموزگار تازه‌شان، معرفی ‌کنند. با این روش، دانش‌آموزان درباره‌ی اطلاعات شخصی که دوست دارند به اشتراک بگذارند، حس مالکیّت پیدا می‌کنند. از دانش‌آموزان بخواهید درباره خودشان چیزی بگویند که فکر می‌کنند مهم است شما آن را بدانید (آن‌چه به آن افتخار می‌کنند، درباره‌ی فرهنگ یا باورشان، آن‌چه برای انجام‌دادنش به کمک نیاز دارند، یا هرچیزی که به موفقیت آن‌ها در سال تحصیلی پیش‌رو کمک می‌کند).

منحصر‌به‌فرد بودن هر دانش‌آموز

درباره‌ی معنای بی‌همتا بودن گفت‌وگو کنید. ‌از دانش‌آموزان بخواهید یادداشتی با موضوع «ویژگی‌هایی که سبب بی‌همتا بودن آن‌ها شده است» بنویسند.                                                                                                                         

آن‌چه بسیار به آن علاقه‌مندم...

آن‌چه به‌خوبی انجام می‌دهم...

کسانی که من را دوست می‌دارند...

آن‌چه سبب شُکرگزاری‌ام می‌شود...

 

این تمرین را با گفت‌وگو درباره‌ی این موضوع به پایان برسانید که بی‌همتا بودنِ هر یک از اعضای کلاس، چه سودمندی‌هایی برای همه می‌تواند داشته باشد.

برای کودکان کتاب بخوانید

 کتابی را درباره‌ی نام یا هویت برای کودکان بلندخوانی کنید.[1] از کودکان بخواهید درباره‌ی نام و نام‌خانوادگی‌ و ویژگی‌های‌شان سخن بگویند.

عنوان کتاب‌ها: زرد کوچولو، آبی کوچولو/ من صندلی نیستم/ رویای هفت کلاغ/ می توانم یک من دیگر بسازمچگونه شیر باشیم؟/ ما اینطوری زندگی می کنیم

تماشا کنید

این فیلم کوتاه[2] (یا فیلم کوتاه دیگر با همین موضوع) درباره‌ی بی‌همتا بودن افراد و پذیرش اشتباه‌ها در زندگی و گذر از آن‌ها را ببینید. پس از دیدن فیلم، درباره‌ی اهمیت خودبودن، پذیرش خود و دوست‌داشتن کاستی‌های‌مان با دانش‌آموزان گفت‌‌وگو کنید.

سخنی با آموزشگران: شما با دیدن فیلم سخنرانی «هودا اِسا» در رویداد «تِد» با عنوان «نام تو مهم است»[3] درباره این موضوع بیش‌تر بیاموزید.[4]

 

برگردان:
سپیده قلی‌پور
Submitted by admin on