برنامه روز ششم: انگیزه و تاب‌آوری

روز ششم: انگیزه و تاب‌آوری

پیش از مطالعه این مطلب  مقدمه و بخش نخست و روز دوم و روز سوم و روز چهارم و روز پنجم را بخوانید.

فعالیت‌های انگیزه‌بخش، دانش‌‌آموزان را به‌سوی عادت‌های مثبت‌اندیشانه راهنمایی می‌کنند. این فعالیت‌ها برای شناخت و بازنگری وضعیت‌های دشوار به دانش‌آموزان، می‌توانند کمک کنند تا هنگام رویارویی با چنین وضعیت‌هایی، تعریف‌ها، تفسیرها و دیدگاه‌های متفاوت را در نظر داشته باشند.

در دورانی به‌سر می‌بریم که بسیاری چیزها از مهار ما بیرون هستند. از این‌رو، کوشش برای دیدن جنبه‌های مثبت پدیده‌ها را نباید از یاد ببریم، تا نگرانی‌ از وضعیت پدید آمده به‌سبب همه‌گیر شدن بیماری و دشواری رویارویی با آن، ما را از پا نتواند درآورد. مثبت‌اندیشی و داشتن دیدگاه بلندمدت، با سلامت روان پیوند مستقیم دارد، ولی دست‌یابی به آن، به‌ویژه در دوره‌های پر از آشفتگی، نیازمند تمرین است.

در ادامه، پیشنهادهایی برای یادگیری و تمرین این مهارت‌ها آورده شده‌ است (متناسب با سطح دانش‌آموزان می‌توانید آن‌ها را به‌کار بگیرید):

شناخت قدرت واژه‌ی «هنوز» به دانش‌آموزان کمک می‌کند که هنگام مواجهه با مشکلات، رشد ذهنی را بپذیرند

 هنگام رویارویی با وضعیت‌های دشوار، به‌جای تسلیم‌شدن و منفی‌اندیشی، دانش‌آموزان به‌کارگیری واژه‌ی «هنوز» را می‌توانند بیاموزند.‌ دانش‌آموزان با برگزیدن نگرش رو به جلو، به خودشان می‌توانند بگویند: «هنوز آن را نمی‌توانم انجام دهم.» (شاید بعدها بتوانم)، یا «هنوز آن را نمی‌فهمم.» (شاید بعداً بفهمم). انجام شدن این فعالیت به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا مثبت اندیشیدن را تمرین کنند. فعالیت را با گفت‌وگو درباره‌ی تله‌های فکری زیر و پرهیز از گرفتاری در آن‌ها (با به‌کار بردن واژه‌‌ی هنوز)، ادامه دهید:

       به‌جای این‌که بیاندیشم:

   می‌اندیشم:

من نمی‌توانم انجامش دهم

 

من می‌خواهم تسلیم شوم

 

من اشتباه کردم

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 شُکرگزاری به دانش‌آموزان کمک می‌کند به نکات مثبت بنگرند

این فعالیت را گروهی یا فردی می‌توانید انجام دهید. از دانش‌آموزان بخواهید درباره‌ی چیزی بیاندیشند که برای داشتنش شُکرگزارند. به آن‌ها یادآوری کنید که این پرسش، تنها یک پاسخ درست ندارد و چیزی کوچک یا بزرگ می‌تواند باشد. پس از آن، اگر دوست دارند آن‌ را با همه‌ی همکلاسی‌های‌شان به اشتراک بگذارند، یا آن را در دفتر شخصی‌شان یادداشت کنند. این واکاوی درونی، به فعالیتی روزانه می‌تواند تبدیل شود (در آغاز یا پایان روز، به آن‌چه احساس شکرگزاری را در شما برمی‌انگیزد و علت آن، بیاندیشید). در پایان، پاسخ‌ها را در قالب یک پوستر، می‌توانید گردآوری کنید.

بخوانید

کتابی را درباره‌ی رویارویی با وضعیتی دشوار بلندخوانی کنید[8]. کتاب مغز شگفت‌انگیز تو را نیز می‌توانید بلندخوانی کنید. همچنان که پیش‌تر اشاره شد، این کتاب درباره‌ی کارکرد مغز است و به دانش‌آموزان برای پرورش و گسترده کردن ذهن‌شان کمک می‌کند. برای دانش‌آموزان بزرگ‌تر، کتابی را برگزینید که شخصیت اصلی آن در رویارویی با مشکلات، نگرشی پرورش‌یافته و پیشرو دارد.[9]

عنوان کتاب‌ها(آشنایی با بزرگان): زیرخط کودکی: زندگینامه مهدی آذریزدی/ شما که غریبه نیستید: زندگینامه هوشنگ مرادی‌کرمانی/ پیروزی در شب: زندگینامه بریل/ مجموعه چه کسی بود؟

 

برگردان:
سپیده قلی‌پور
Submitted by admin on