مصاحبه های فرهنگ کودکی
در این صفحه میتوانید مصاحبههایی با نویسندگان و فعالان حوزهی کودک را بخوانید. مصاحبه با نویسندگان دربارهی آثارشان، گفتوگو با ترویجگران کتاب کودک، به اشتراک گذاشتن تجربههای کتابخوانی مربیان و آموزگاران و... همه در این قسمت از کتابک برای شما گردآوری شدهاند.
گفتوگوهای اختصاصی با نویسندگان دربارهی آثارشان، دید کاملتری دربارهی هر اثر به شما میدهد.
به اشتراک گذاشتن تجربیات کتابخوانی نیز میتواند به شما کمک کند تا جلسات کتابخوانی پربارتری را با کودکان برگزار کنید.
همچنین در بخشی از مصاحبهها، با چهرههای سرشناس فرهنگی گفتوگویی دربارهی تاثیر کتابخوانی بر فرزندانشان انجام شده است.
علی خدایی یکی از تصویرگران نامآشنا در حوزه تصویرگری کتاب کودک در ایران است. او اکنون بیش از چهار دهه است که در این زمینه پیوسته و پیگیر نقش میزند و کودکان این مرز و بوم و فراتر از آن را با تصویرهای زیبا و جذاب خود غرق زیبایی و لذت می کند. از ویژگی های علی خدایی این است که بسیار آرام و در فضایی دور از جنجال، تنها سرگرم کارش است. از او به ندرت گفتوگویی منتشر شده. حتا در ویکیپدیای فارسی صفحهای ندارد.
یکشنبه, ۲۰ آبان
کمک به کودکان مرز ندارد.-توبا صابری
وقتی صحبت از کمک به کودکان محروم و کودکان خیابان هست، دیگر کمک به آنها مرزی نمیشناسد.
شنبه, ۱ مهر
پیش از خواندن این گفتوگو، بخش نخست آن را مطالعه کنید: گفتوگو با مدیر موزه کودکی ایرانک – بخش نخست
دوشنبه, ۳۰ مرداد
موزه کودکی ایرانک یکی از نهادهای وابسته به موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان است که برای چهارمین سال در محل سالن گنجینه آرشیو ملی ایران در بلوار حقانی، میرداماد به کار خود ادامه میدهد. دورهای که موزه راهاندازی شد، دورهای سخت و غیرقابل پیشبینی در سال 98 بود که در نیمه دوم سال کرونا وضعیت جهان و ایران را در هالهای از ترس و سکوت برد. در سرتاسر جهان و از جمله ایران همه مراکز فرهنگی و هنری و آموزشی تعطیل شدند. این وضعیت برای بیش از یک سال ادامه داشت. از اواخر آبان سال 1400 دوباره موزه شروع به فعالیت کرد.
چهارشنبه, ۲۵ مرداد
هوشنگ مرادی کرمانی برجستهترین نویسنده ادبیات کودکان و نوجوانان ایران، با شش دهه فعالیت در این حوزه، با کتابهایی مانند «قصههای مجید» و بسیاری از عنوانهای دیگر برای خوانندگان کودک و نوجوان فارسی زبان و بسیاری از خوانندگان در کشورهای دیگر و همچنین بزرگسالان چهرهای آشنا است.
جمعه, ۳۰ تیر
چون حوزه فعالیت سایت کتابک فرهنگ و ادبیات کودکان است، پرسش نخست این است. در دوره کودکیتان، چه رابطهای با پرندگان داشتید؟
اگر در یک کلمه بخواهم آن را خلاصه کنم باید بگویم، نسبت به پرندگان آزاد و وحشی «کنجکاو» بودم. در ذهن من پرندگان به دو گروه اهلی ( خانگی) و وحشی تقسیم شده بودند. در مورد پرندگان اهلی، در کودکی که فضای مناسبی در حیاط داشتیم، در دورهای تعدادی از پرندگان خانگی و اهلی نظیر مرغ و خروس، بوقلمون، غاز و اردک داشتم و نگهداری میکردم. مسئولیت غذادهی، آمادهسازی و نگهداری لانه، بهداشت و نظافت و ... همه با خودم بود و از اینکه مسئولیت محافظت از موجودی را داشتم لذت میبردم و البته برایم سازنده بود.
سه شنبه, ۲۷ تیر
فروشگاه کتاب هدهد از شناختهشدهترین فروشگاههای برخط کتاب کودک و نوجوان است. برای آشنایی بیشتر با این مجموعه، گفتوگویی با فاطمه سیف اشرفی، مدیر کتاب هدهد، انجام دادهایم.
سه شنبه, ۲۳ خرداد
ژاله بحرینی مطلق در چلهی تموز و بلندترین روز سال 1354 در خانوادهای فرهنگی در شهر برازجان، چشم به جهان گشود. او با گذراندن دورهی چهار سالهی دانشسرای مقدماتی، در سال 1376 به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد و به شهر بندری دیر رفت و آموزگار کودکان دبستانی شد. ژاله بحرینی در کنار حرفه آموزگاری و به کمک هنر تئاتر، به پرورش کودکان نیز پرداخت و نخستین نمایشنامهاش را برای کودکان در سال 1375 نوشت و با راهاندازی گروه نمایشی کودکان، این نمایشنامه را کارگردانی و در تنها سالن سینمای شهر برازجان، اجرای همگانی کرد.
سه شنبه, ۵ اردیبهشت
پیش از این مقاله بخوانید: آشنایی با رمان گرافیکی در گفتوگو با عادله خلیفی (بخش نخست)
از نگاه شما داستان گرافیکی چه تعریفی دارد و زیرگونههای آن چیست؟
برای پاسخ به این پرسش، باید دربارهی سه موضوع بحث کنیم و منظورمان را از «ریخت در کتاب کودک»، «آیا مخاطب کتابهای کودکان، کودکان هستند؟» و «مهارت کتابخوانی یا عادت کتابخوانی؟» مشخص کنیم. پاسخ به این پرسشها پیش از تعریف رمان گرافیکی مهم است.
سه شنبه, ۱۶ اسفند
جایگاه ماهی سیاه کوچولو در ادبیات کودکان ایران کجاست؟
ماهیسیاه کوچولو یک اثر ادبی فشرده در قالب کتاب تصویری است. متن آن کار صمد بهرنگی و تصویرهای آن کار فرشید مثقالی است. این اثر چون یک کتاب تصویری است براساس ساختار کتابهای تصویری باید باهم دیده شود. اما حالا که فرض برجداسازی آن است، در تحلیل جایگاه ماهیسیاه کوچولو در تاریخ ادبیات کودکان باید مولفه هایی را در نظر داشت، مانند:
چهارشنبه, ۱۰ اسفند
گفتوگو با لیا مسعودی، همیار کتابخانهی «با من بخوان» روستای زلان
چندی پیش عکس زیبایی از یکی از دختران عضو کتابخانهی «با من بخوان» روستای زلان در استان کرمانشاه به دستمان رسید. نوجوانی به نام لیا مسعودی که کتابهای متعددی را که تاکنون خوانده بود پیرامون خود چیده بود. کتابها و لیا در مرکز آن، تصویر گلی زیبا را برایمان تداعی کرد که شکوفا شده است.
یکشنبه, ۷ اسفند
1. اگر بخواهم از یک زاویه نابهنگام و ناگهانی شروع کنم؛ این پرسش است: چرا این قدر شیفته دیوها هستید؟
سه شنبه, ۲۵ بهمن
جایگاه ماهی سیاه کوچولو در ادبیات کودکان ایران کجاست؟
دوشنبه, ۲۴ بهمن
گرافیک ناول یا رمان و داستان گرافیکی در ایران سابقه چندانی ندارد. بهویژه اگر کار برای گروه سنی کودک و نوجوان باشد. یکی از نویسندگان پیشگام این گونه ادبی عادله خلیفی است که با دو مجموعه مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است. با همه اینها اینگونه ادبی و هنری در ایران ناشناخته است. برای آشنایی با ویژگیها و جنبههای داستان و رمان گرافیکی با او گفتوگویی انجام دادهایم که میتواند برای مربیان، کتابداران، آموزگاران، و همهی علاقهمندان به شناخت اینگونه ادبی سودمند باشد.
محمدهادی محمدی
سه شنبه, ۱۸ بهمن
گفتوگو با کفایتآریایی فر، عکاس و پژوهشگر – بخش دوم
«برای پیدا کردن پاسخ پرسشهای اساسی، که مجموعهی آنها بخش بزرگی از فرهنگ ما را تشکیل میدهند، نیاز به تلاش پیگیر و پیوسته است؛ کدام نقش گلیم از شکفتن گلهای بهاری الهام گرفته؟ کدام آوا، از جوش و خروش چشمهساران پدید آمده؟ کدامین رنگ به آفتابنشین میماند؟ در فریادهای ماهیگیران چه واژههایی بیشتر تکرار شده؟ آوازهای کشاورزان هنگام چایچینی چیست؟ زمانی که در کارگاه خانگی کوزهای ساخته میشود، با چه ابزاری روی آن نقش میاندازند؟ وقتی چادرشب میبافند، نگارهی چه جانوری روی آن بافته میشود؟ چرا بیشتر چادرشبها قرمزند؟
دوشنبه, ۱۲ دی
گفتوگو با کفایت آریاییفر، عکاس و پژوهشگر- بخش نخست
پرداختن به تاریخ، فرهنگ کودکی و میراث فرهنگی یکی از حوزههای مهم و اصلی فعالیت موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان است. ما در برنامهی «با من بخوان» نیز همواره بر اهمیت فرهنگ بیننسلی و ارتباط بین فرهنگهای گوناگون تاکید داشتهایم. ما بر این باوریم که کتابخانهی کودک میتواند جایی برای آموختن دربارهی میراث و ارزشهای فرهنگی و آشنایی با دیگر فرهنگها و هویتها باشد. معتقدیم کتابخانهی کودک، بهویژه کتابخانهی «با من بخوان»، محل تلاقی گذشته و حال و آینده است و پایگاهی برای حفظ، گسترش و تعالی فرهنگ.
سه شنبه, ۶ دی
در روزهای پایانی فصل بهار امسال، چهار عنوان نمایشنامه برای کودکان و نوجوانان به نامهای «در جستجوی مادر»، «دختر ابرها»، «زیباترین موجود دنیا» و «ملکهی زبالهها» نوشتهی ژاکلین سپهری را «انتشارات عاصم» تبریز با شمارگان 500 نسخه چاپ و منتشر کرد.
چهارشنبه, ۲۹ تیر
غلبه بر شوک سخت است! (برگزیدهی جایزه یک عمر دستاورد بوک تراست[1])
این گفتوگو را «امیلی دربل» با «دیوید مککی» انجام داده است. در این گفتوگو، مککی آشکار میکند که چگونه کتابهای کلاسیک خود را خلق کرده است - از المر تا «نه اکنون، برنارد» [2] و «آقای بن»[3]. در این گفتوگو «دربل» ریشهها و منابع الهام حرفهی شگفتانگیزی که بیش از شصت سال ادامه داشته است را به کنکاش گرفته است.
چهارشنبه, ۲۱ اردیبهشت
گفتوگو با ثریا قزل ایاغ استاد کتابداری و ادبیات کودک پیرامون بازیهای کردی
ثریا قزل ایاغ، نویسنده، استاد ادبیات کودکان و نوجوانان دانشکده علوم پرورشی دانشگاه تهران، عضو شورای کتاب کودک و از استادان برجسته و نامدار علوم کتابداری ایران بود.
گفتوگوی جبار شافعیزاده با خانم ثریا قزل ایاغ را دربارهی اهمیت بازیهای سنتی در ادامه میخوانید:
یکشنبه, ۱۴ فروردین