تجربه های ترویج کتابخوانی در با من بخوان
«با من بخوان» برنامهای است برای ترویج کتابخوانی، زیر نظر موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و برای همه کودکان بهویژه کودکان محروم و در بحران است.
«با من بخوان» با هدف رساندن کتابهای مناسب و باکیفیت به دست همه کودکان بنا شده است، بهویژه کودکانی که به این گونه از کتابها دسترسی ندارند. «همه کودکان حق دارند کتابهای باکیفیت بخوانند» شعار این برنامه است. این برنامه از سال 1387 به شکل آزمایشی از حاشیه شهر تهران آغاز و سپس در سراسر ایران در استانهای گوناگون به اجرا درآمده است.
دربارهی بعضی موضوعها میتوان ساعتها موعظه کرد. میتوان گزارههایی اخلاقی را با لحنی خردمندانه بدیهی جلوه داد. همه در حرف میدانیم که باید به تفاوتها احترام گذاشت. میدانیم که هر انسانی ارزشمند است و باید خودمان و دیگران را آنطور که هستیم دوست داشته باشیم. اما وقتی دور و برمان را نگاه میکنیم، اثری از این دانستن نمیبینیم. همگون و بینقص بودن مانند تیری وجود و اعتماد به نفسمان را نشانه رفته است. خاصیت موعظه همین است؛ حرفهای زیبایی که از صافی تفکر نمیگذرد و به باور مخاطب راه نمییابد. روایتها اما راه و روش دیگری دارند.
سه شنبه, ۱۹ تیر
کتابخانهی صدرالواعظین خوانسار ششمین سالگرد راهاندازی خود را جشن میگیرد. این کتابخانه از سال ۱۳۹۷ با پشتیبانی همهجانبهی خانم پروین امینی و همسرشان مهندس توحید زورچنگ و به یاد پدربزرگشان ملامحمد امینی ــ نامدار به صدرالواعظین ــ فعالیت خود را در محلهی بیدهند خوانسار آغاز کرده و در این سالها خدمات بسیار متنوعی را به گروههای سنی مختلف کودکان منطقه ارائه داده است.
یکشنبه, ۲۷ خرداد
هانس کریستین اندرسن نام بزرگی در دنیای ادبیات کودکان است. یکی از مهمترین جایزههای ادبی به نام اوست و روز میلادش «روز جهانی کتاب کودک» نام گرفته است. او را پدر افسانههای نو میخوانند، زیرا با آمیختن قصههای عامیانه با تخیل خود، افسانههایی تازه پدید آورد که بسیاریشان از آثار کلاسیک محبوب و بهیادماندنی برای کودکان نسلهای گوناگون در سراسر جهان هستند.
چهارشنبه, ۱۶ اسفند
هر سال در نیمهی دوم آذر ماه، گزارشهای زیبایی از نشستها و فعالیتهای روز جهانی کامیشیبای از سوی ترویجگران و کتابداران «با من بخوان» به دستمان میرسد.
سه شنبه, ۵ دی
تجربهای از کتابخانهی «با من بخوان» در انجمن دوستداران کودک پویش
بعضی تجربهها بزرگتر از تنهایی هستند که آن را زندگی میکنند و عمرشان درازتر از یکبار زیستن. بعضی تجربهها تاریخاند، حتا اگر با یک واژه وصف شوند. مهاجرت و کوچ از این دست تجربههاست. از خانهای به خانهای تازه، از دیاری آشنا به سرزمینی غریب، از زمانهای به زمانه دیگر. فرقی ندارد چند سال داریم یا پا در مسیر کدام سفر میگذاریم، آمیزی از بیم و امید در دل خواهیم داشت. امید به روزهای بهتر و بیم از دست دادن و رها کردن آن چه دلبستهاش هستیم.
یکشنبه, ۵ آذر
گزارشی از فعالیتهای ترویجی داوطلبان «با من بخوان» در روستای بیولهی جوانرود
یکشنبه, ۱۵ مرداد
تجربهای از کتابخانهی ژینا در روستای سیاران نهراب
آیا تا به حال تاثیر جادویی کتاب را تجربه کردهاید؟ گویی در یک لحظهی سحرانگیز تکانمان میدهد و چیزی را در درونمان بیدار میکند؛ چیزی گرم و زنده و بالنده که پیش از این نمیشناختیماش. پنجرهای میگشاید که همزمان رو به دنیای بیرون و رو به درونمان باز میشود؛ پنجرهای که همهنگام، آینه است تا خودمان را جور دیگری تماشا کنیم. و اگر مخاطب کتاب، کودک باشد تأثیر این لحظههای جادویی و ماندگاریشان در ذهن و جان او دوچندان است.
یکشنبه, ۱۷ اردیبهشت
کتابخانهها بخش جداییناپذیر کار ترویج کتابخوانی و بهترین مکان برای پیوند عمیق میان کودک و کتاب هستند. کتابخانههای «با من بخوان» نیز از زمان آغاز به کار این برنامه در کلاسها، مدرسهها و محلهها راهاندازی شدهاند و کتابهای باکیفیت را در دسترس کودکان قرار دادهاند.
پنجشنبه, ۳ فروردین
گفتوگو با لیا مسعودی، همیار کتابخانهی «با من بخوان» روستای زلان
چندی پیش عکس زیبایی از یکی از دختران عضو کتابخانهی «با من بخوان» روستای زلان در استان کرمانشاه به دستمان رسید. نوجوانی به نام لیا مسعودی که کتابهای متعددی را که تاکنون خوانده بود پیرامون خود چیده بود. کتابها و لیا در مرکز آن، تصویر گلی زیبا را برایمان تداعی کرد که شکوفا شده است.
یکشنبه, ۷ اسفند
تجربهای عملی از کودکان عضو کتابخانهی «با من بخوان» جوانرود
«زمین امانتی در دست ماست. باید این امانت ارزشمند را برای کودکان نسل آینده حفظ کنیم. امروز با هم کتاب میخوانیم و سعی میکنیم آگاهیمان را دربارهی زمین و محیطزیست بالا ببریم.» آنچه خواندید بخشی از گفتوگوی کتابداران کتابخانهی «با من بخوان» جوانرود، واقع در استان کرمانشاه، با کودکان به مناسبت روز بدون پلاستیک بود. کتابداران این کتابخانه با بلندخوانی کتاب و انجام فعالیتهای در پیوند با محیطزیست، ضرورت مراقبت از آب و خاک و کاهش مصرف پلاستیک را به کودکان یادآور شدند.
کودکان نیز با راهنمایی کتابداران تصمیم گرفتند اقدامی عملی در این باره انجام دهند و از این پس برای حمل کتابهایشان از کیسههای پارچهای استفاده کنند. پس همه با هم شروع به دوختن و رنگآمیزی کیسههای پارچهای کردند تا هر کدام کیسهی پارچهای منحصربهفرد و زیبای خود را داشته باشند!
سه شنبه, ۲۱ تیر
فعالیتهای کتابخانههای «با من بخوان» استان کرمانشاه در هفتهی محیطزیست
یکشنبه, ۲۹ خرداد
بلندخوانی کتاب جیبهای آنجلیکا اسپراکت در کتابخانهی صدرالواعظین خوانسار
در دنیای کودکی همه چیز ممکن است، خیال کودک محدودیتی نمیشناسد. در دنیای کتاب هم هر چیزی امکانپذیر است، زیرا جهان داستانها بیکران و گسترده است. با کتابهای داستان میتوان قوهی تخیل کودکان، بهویژه خردسالان، را تقویت کرد. کتاب کودک دریچهای میگشاید تا خیال کودک به پرواز درآید، تا جهانی را تصور کند که در آن ناممکنها ممکن میشود. دنیایی که هر چیزی در جیبهای پالتو جا میشود! کتاب «جیبهای آنجلیکا اسپراکت» با تصویرهای گیرا و طنزآمیز «کوئنتین بلیک» نویسنده و تصویرگر انگلیسی یکی از این کتابهاست.
سه شنبه, ۲۷ اردیبهشت
تجربهی گروه نجوم کتابخانهی «با من بخوان» جوانرود
آسمان شب همواره برای انسانها، به ویژه کودکان، شگفتانگیز بوده است. نجوم، فضا، و کیهانشناسی از موضوعات مورد علاقهی بسیاری از کودکان و نوجوانان هستند و به همین دلیل میتوانند راه و زمینهی مناسبی برای پیوند دادن درس علوم و کتابخوانی و اجرای فعالیتهای جذاب و هیجانانگیزی باشند که افزون بر لذتبخش بودن، روحیهی کنجکاوی و جستوجوگری را هم در کودکان تقویت میکنند. این روزها که در هفتهی نجوم قرار داریم، فرصت خوبی برای پرداختن به کتابها و فعالیتهایی با این موضوع است.
شنبه, ۱۷ اردیبهشت
تجربهای بهیادماندنی از بلندخوانی یک کتاب غیرداستان
کتابهای داستانی انتخاب نخست، و گاه همیشگی، کتابداران و آموزگارن برای بلندخوانی هستند. در مقابل، بلندخوانی کتابهای غیرداستان برای بسیاری سخت جلوه میکند. شاید با خود میگویند چگونه میتوان کتابی را که پیرنگ و خط داستانی ندارد با کودکان سهیم شد؟ چگونه میتوان کودکان را به چنین کتاب جذب کرد؟ بعضی هم بلندخوانی اینگونه کتابها را نالازم میدانند و خواندنشان را به خود کودک میسپارند.
دوشنبه, ۵ اردیبهشت
تجربهی بلندخوانی کتاب «چگونه میتوان بال شکستهای را درمان کرد»
آموزش، خواندن کتابهای داستانی و زندگی روزمره اموری جدا از هم نیستند. مربیان، کتابداران و ترویجگران با انتخاب کتابهای باکیفیت و بلندخوانی تاثیرگذار آنها میتوانند به درک عمیقتر کودکان از روایتهای داستانی کمک کنند و در بستری شاد و لذتبخش آنها را تشویق کنند به ارتباط بین اتفاقهای زندگی روزمره و داستانها بیاندیشند و آنچه را که از قصهها آموختهاند در زندگی به کار ببندند.
سه شنبه, ۳۰ فروردین
در میان ملغمه آشفته و نابسامان فرهنگ کودکی در ایران و آلودگی سازمان بیساز مدرسه به شیءوارگی، مادیگری، فرسودگی وجودی و فرساندن کودکان، خبر تعلق جایزه جهانی «آی رید» به بانوی ایرانی «زهره قایینی» در کار با کودکان ایرانی و افغانستانی، شنونده را به شگفتیِ نزدیک به معجزه میاندازد. چرا شگفتی؟
جمعه, ۱۲ فروردین
تجربهای از کتابخانه «با من بخوان» باینگان در استان کرمانشاه
دوشنبه, ۲۰ دی
گزارشی از اجرای برنامهی «با من بخوان» و تاثیرات آن بر کودکان مناطق زلزلهزده
شامگاه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ خبر زلزله در استان کرمانشاه دلهای بسیاری را لرزاند و آرامش را از وجودشان ربود. مخابرهی اخبار و تصاویر دردناکِ ویرانی و آسیب و مرگ همهی ما را به تکاپو میاندازد. میدانیم باید کاری کنیم و هرطور که میتوانیم دست یاری به سوی انسانهای آسیبدیده و در بحران دراز کنیم تا شاید اندکی از بارِ سنگینی که بر دوش دارند بکاهیم.
دوشنبه, ۱۷ آبان